hrcak mascot   Srce   HID

Jezikoslovlje, Vol.18. No.1. Listopad 2017.

Izvorni znanstveni članak

Nije ni potrebno govoriti o tome (iako ću svejedno reći)

Tanja Gradečak-Erdeljić ; Sveučilište u Osijeku
Dorijan Gudurić ; University College of London

Puni tekst: engleski, pdf (593 KB) str. 25-49 preuzimanja: 76* citiraj
APA
Gradečak-Erdeljić, T., Gudurić, D. (2017). It goes without saying (though I will say it anyway) . Jezikoslovlje, 18.(1.), 25-49. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/187147

Sažetak
Ne smatra se često da negacija može imati aktivnu ulogu u postizanju određenih konceptualnih okvira, no kao što tvrde Langacker (2008) ili Lakoff (2004), jezik omogućava stvarnoj fizičkoj prisutnosti riječi, čak i ako se one nalaze u nekoj vrsti niječne konstrukcije, stvoriti pozitivnu sliku onoga što se niječe.
Naše se istraživanje prije svega bavi pretericijom i apofazom kao retoričkim sredstvima u političkom diskursu, gdje smo zamijetili čestu uporabu različitih vrsta niječnih konstrukcija koje uvode sadržaj koji se zapravo ne niječe, već naglašava. Konstrukcije poput ‘Nije ni potrebno govoriti...’, ‘Da i ne spominjemo...’, itd. iza kojih neposredno slijedi opis “prešućenih” sudionika ili događaja, pojavljuju se u našem korpusu javnih političkih govora, u medijskom diskursu te u drugim tipovima diskursa kojima se oblikuje javno mnijenje.
U radu se analiziraju kognitivne i pragmatičke funkcije apofaznih konstrukcija u navedenom korpusu te njihova uloga u stvaranju uvjerljivosti ovoga retoričkog sredstva. Njihova ikonička priroda i psiholingvistička pozadina koriste se kao alat za tumačenje njihova jedinstvenog položaja u procesu konceptualizacije svijeta oko nas.

Ključne riječi
politički diskurs; retorička sredstva; apofaza; negacija; javni govor

Hrčak ID: 187147

URI
https://hrcak.srce.hr/187147

[engleski]

Posjeta: 161 *