hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom

N. Zečević

Puni tekst: hrvatski, pdf (154 KB) str. 633-642 preuzimanja: 236* citiraj
APA 6th Edition
Zečević, N. (2007). Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom. Kemija u industriji, 56 (12), 633-642. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/18054
MLA 8th Edition
Zečević, N.. "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom." Kemija u industriji, vol. 56, br. 12, 2007, str. 633-642. https://hrcak.srce.hr/18054. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Zečević, N.. "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom." Kemija u industriji 56, br. 12 (2007): 633-642. https://hrcak.srce.hr/18054
Harvard
Zečević, N. (2007). 'Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom', Kemija u industriji, 56(12), str. 633-642. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/18054 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Zečević N. Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom. Kemija u industriji [Internet]. 2007 [pristupljeno 23.07.2019.];56(12):633-642. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/18054
IEEE
N. Zečević, "Selektivna oksidacija "mekih" tipova uljno-pećnih čađa amonijevim nitratom", Kemija u industriji, vol.56, br. 12, str. 633-642, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/18054. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Obrada površine "mekih" tipova čađa kao što su N660 i N772 koji se proizvode uljno-pećnim postupkom zahtijeva poseban naknadni tretman, budući da se adekvatna kvaliteta iste ne može postići konvencionalnim putem. Radi toga je razvijena metoda eliminiranja zaostalog neizreagiranog
ulja s površine "mekih" tipova čađa uz pomoć njezine selektivne oksidacije. "Meki" tipovi čađa sa niskim vrijednostima obojenja otapala miješani su s vodenim otopinama masene koncentracije 1,25 do 10,00 g L-1 amonijevog nitrata p. a., u odnosu na masu čađe. Nakon homogeniziranja smjesa je sušena na temperaturi od 180 do 210 °C u vremenskom razmaku od 30 do 120 min kako bi došlo do selektivne oksidacije neizreagiranog ulja na površini čađe. Navedenim laboratorijskim postupkom improvizirani su industrijski uvjeti granuliranja "mekih" tipova čađe, koji je uspješno proveden, te se primjenjuje u konvencionalnom industrijskom postupku proizvodnje "mekih" tipova uljno-pećnih čađa na postrojenju proizvodnje čađe u Kutini.

Ključne riječi
"Meki" tipovi uljno-pećnih čađa; selektivna oksidacija; amonijev nitrat

Hrčak ID: 18054

URI
https://hrcak.srce.hr/18054

[engleski]

Posjeta: 640 *