hrcak mascot   Srce   HID

Glasnik Zaštite Bilja, Vol.40 No.6 Prosinac 2017.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1

Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu

Borislav Miličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Vlado Previšić ; Kutjevo d.d.
Radoslav Miličević ; Progresys d.o.o.
Drago Šubarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (78 KB) str. 12-16 preuzimanja: 62* citiraj
APA 6th Edition
Miličević, B., Babić, J., Ačkar, Đ., Jozinović, A., Previšić, V., Miličević, R. i Šubarić, D. (2017). Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu. Glasnik Zaštite Bilja, 40 (6), 12-16. https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1
MLA 8th Edition
Miličević, Borislav, et al. "Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 40, br. 6, 2017, str. 12-16. https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1. Citirano 17.12.2018.
Chicago 17th Edition
Miličević, Borislav, Jurislav Babić, Đurđica Ačkar, Antun Jozinović, Vlado Previšić, Radoslav Miličević i Drago Šubarić. "Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu." Glasnik Zaštite Bilja 40, br. 6 (2017): 12-16. https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1
Harvard
Miličević, B., et al. (2017). 'Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu', Glasnik Zaštite Bilja, 40(6), str. 12-16. doi: https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1
Vancouver
Miličević B, Babić J, Ačkar Đ, Jozinović A, Previšić V, Miličević R i sur. Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2017 [pristupljeno 17.12.2018.];40(6):12-16. doi: https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1
IEEE
B. Miličević, et al., "Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu", Glasnik Zaštite Bilja, vol.40, br. 6, str. 12-16, 2017. [Online]. doi: https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1

Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije imobiliziranim kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu. Kvantitativno određivanje provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography) te je utvrđeno da je pjenušac proizveden pomoću imobiliziranih kvasaca sadržavao niži udio biogenih amina (5,41 mgL-1 u odnosu na 7,24 mgL-1 u klasično proizvedenom).

Ključne riječi
biogeni amini; imobilizirani kvasci; pjenušac

Hrčak ID: 191073

URI
https://hrcak.srce.hr/191073

[engleski]

Posjeta: 140 *