hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA

MARIJA DELAŠ AŽDAJIĆ   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3619-0216 ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeni i biotehnološki fakultet, Hrvatski institut za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
IVANČICA DELAŠ ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeni i biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
DANIJELA ŠTIMAC GRBIĆ ; Hrvatski institut za javno zdravstvo, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, Hrvatska
STJEPAN AŽDAJIĆ ; Medicinski fakultet i Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb, Hrvatska
NADA VAHČIĆ ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeni i biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (112 KB) str. 133-138 preuzimanja: 153* citiraj
APA 6th Edition
DELAŠ AŽDAJIĆ, M., DELAŠ, I., ŠTIMAC GRBIĆ, D., AŽDAJIĆ, S. i VAHČIĆ, N. (2018). UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA. Acta medica Croatica, 72 (2), 133-138. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/199325
MLA 8th Edition
DELAŠ AŽDAJIĆ, MARIJA, et al. "UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA." Acta medica Croatica, vol. 72, br. 2, 2018, str. 133-138. https://hrcak.srce.hr/199325. Citirano 07.12.2019.
Chicago 17th Edition
DELAŠ AŽDAJIĆ, MARIJA, IVANČICA DELAŠ, DANIJELA ŠTIMAC GRBIĆ, STJEPAN AŽDAJIĆ i NADA VAHČIĆ. "UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA." Acta medica Croatica 72, br. 2 (2018): 133-138. https://hrcak.srce.hr/199325
Harvard
DELAŠ AŽDAJIĆ, M., et al. (2018). 'UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA', Acta medica Croatica, 72(2), str. 133-138. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/199325 (Datum pristupa: 07.12.2019.)
Vancouver
DELAŠ AŽDAJIĆ M, DELAŠ I, ŠTIMAC GRBIĆ D, AŽDAJIĆ S, VAHČIĆ N. UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA. Acta medica Croatica [Internet]. 2018 [pristupljeno 07.12.2019.];72(2):133-138. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/199325
IEEE
M. DELAŠ AŽDAJIĆ, I. DELAŠ, D. ŠTIMAC GRBIĆ, S. AŽDAJIĆ i N. VAHČIĆ, "UDIO KUHINJSKE SOLI U KRUHU GRADA ZAGREBA", Acta medica Croatica, vol.72, br. 2, str. 133-138, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/199325. [Citirano: 07.12.2019.]

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Uz prirodno prisutan natrij u namirnicama glavni izvori natrija u prehrani su industrijski proizvodi (ponajprije pekarski proizvodi, a slijede mesni proizvodi), te dosoljavanje prigodom pripreme i konzumiranja hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli. U brojnim je zemljama svijeta unos soli višestruko veći od preporučenog i globalni je javnozdravstveni problem kao čimbenik rizika za razvoj arterijske hipertenzije i posljedično drugih bolesti krvožilnog sustava. Materijal i
metode: Prikupljeni su uzorci kruha iz pekara malih obrtnika i industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuje količina iona Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati: Prosječni udio kuhinjske soli u analiziranim uzorcima kruha iznosi 2,24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1,4 %). Statistički značajna razlika nije utvrđena prigodom usporedbe vrijednosti udjela NaCl u uzorcima kruha malih i velikih proizvođača kruha. Zaključak: Potrebne su daljnje aktivnosti na smanjenju udjela soli u kruhu u svrhu smanjenja rizika za razvoj arterijske hipertenzije i drugih bolesti.

Ključne riječi
natrijev klorid; kuhinjska sol; kruh; prehrambena industrija; Republika Hrvatska; Zagreb

Hrčak ID: 199325

URI
https://hrcak.srce.hr/199325

[engleski]

Posjeta: 360 *