hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka

Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Mirjana Parat

Puni tekst: hrvatski, pdf (61 KB) str. 317-326 preuzimanja: 1.815* citiraj
APA 6th Edition
Božanić, R., Tratnik, Lj. i Parat, M. (2001). Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo, 51 (4), 317-326. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1915
MLA 8th Edition
Božanić, Rajka, et al. "Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 51, br. 4, 2001, str. 317-326. https://hrcak.srce.hr/1915. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Božanić, Rajka, Ljubica Tratnik i Mirjana Parat. "Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka." Mljekarstvo 51, br. 4 (2001): 317-326. https://hrcak.srce.hr/1915
Harvard
Božanić, R., Tratnik, Lj., i Parat, M. (2001). 'Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka', Mljekarstvo, 51(4), str. 317-326. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1915 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Božanić R, Tratnik Lj, Parat M. Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(4):317-326. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1915
IEEE
R. Božanić, Lj. Tratnik i M. Parat, "Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.51, br. 4, str. 317-326, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1915. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napitci korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture DVS-YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke, odnosno mlijeka u prahu, na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom, kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodatcima značajno različiti od ostalih, tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.

Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost

Hrčak ID: 1915

URI
https://hrcak.srce.hr/1915

[engleski]

Posjeta: 2.928 *