hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu

Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski
Alemka Koletić

Puni tekst: hrvatski, pdf (38 KB) str. 339-344 preuzimanja: 2.417* citiraj
APA 6th Edition
Cvrtila, Ž., Kozačinski, L. i Koletić, A. (2001). Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu. Mljekarstvo, 51 (4), 339-344. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1917
MLA 8th Edition
Cvrtila, Željka, et al. "Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu." Mljekarstvo, vol. 51, br. 4, 2001, str. 339-344. https://hrcak.srce.hr/1917. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Cvrtila, Željka, Lidija Kozačinski i Alemka Koletić. "Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu." Mljekarstvo 51, br. 4 (2001): 339-344. https://hrcak.srce.hr/1917
Harvard
Cvrtila, Ž., Kozačinski, L., i Koletić, A. (2001). 'Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu', Mljekarstvo, 51(4), str. 339-344. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1917 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Cvrtila Ž, Kozačinski L, Koletić A. Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(4):339-344. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1917
IEEE
Ž. Cvrtila, L. Kozačinski i A. Koletić, "Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu", Mljekarstvo, vol.51, br. 4, str. 339-344, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1917. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Sve veći broj malih uzgajivača koza proizvodi kozji sir koji se prodaje na tržnicama. U ovom smo radu odredili osnovni kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost 10 uzoraka kozjih sireva. Sirevi su bili neujednačenog kemijskog sastava. Količina vode iznosila je od 42,20-51,20%, količina mliječne masti u suhoj tvari od 32,85-50,28%, a kiselost od 15,08-39,36ºSH. Normu mikrobiološke ispravnosti zadovoljila su samo 2 pretražena uzorka kozjeg sira (20%). U preostalim uzorcima utvrđena je Escherichia coli (2 uzorka) u broju većem od 102/ g i kvasci i plijesni (u svih 8 uzoraka) u broju većem od 102/ g. Rezultati ukazuju na neprimjerene higijenske uvjete proizvodnje kozjeg sira, a upitni su i higijenski uvjeti držanja koza kao i higijena mužnje.

Ključne riječi
kozji sir; kemijski sastav; mikobiološka ispravnost

Hrčak ID: 1917

URI
https://hrcak.srce.hr/1917

[engleski]

Posjeta: 3.400 *