hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda

Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marijana Podoreški
Sanja Sikora
Andrea Skelin
Tomislav Pogačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (267 KB) str. 251-273 preuzimanja: 4.579* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Podoreški, M., Sikora, S., Skelin, A. i Pogačić, T. (2007). Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 57 (4), 251-273. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/19096
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 57, br. 4, 2007, str. 251-273. https://hrcak.srce.hr/19096. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Marijana Podoreški, Sanja Sikora, Andrea Skelin i Tomislav Pogačić. "Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 57, br. 4 (2007): 251-273. https://hrcak.srce.hr/19096
Harvard
Samaržija, D., et al. (2007). 'Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 57(4), str. 251-273. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/19096 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Samaržija D, Podoreški M, Sikora S, Skelin A, Pogačić T. Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 04.12.2021.];57(4):251-273. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19096
IEEE
D. Samaržija, M. Podoreški, S. Sikora, A. Skelin i T. Pogačić, "Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.57, br. 4, str. 251-273, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19096. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Mikroorganizmi - uzročnici kvarenja svojim prisustvom u mlijeku i mliječnim proizvodima mijenjaju njihova primarna svojstva i osobine. Nastale promjene, koje se događaju prije i nakon tehnološke obrade, uvjetovane su brojem i vrstom mikrobnih uzročnika. Najčešće se te promjene odnose na samo jednu pogrešku okusa, mirisa, arome ili konzistencije mliječnog proizvoda. Međutim, u slučajevima većih mikrobnih kontaminacija, sve te pogreške mogu se dogoditi istovremeno. Osim toga, svaka i najmanja promjena, uvjetovana prisutnošću mikrobnih uzročnika kvarenja, umanjuje prehrambenu vrijednost proizvoda. Usprkos značenju koje ima za ukupnu kvalitetu, kontrola mikroorganizama uzročnika kvarenja za mljekarsku industriju nije obvezna, te ih u proizvodima kontrolira zanemariv broj proizvođača. U radu je opisan neželjeni učinak mikroorganizama uzročnika kvarenja na kvalitetu sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka, fermentiranih mlijeka, vrhnja, maslaca i sira s namjerom da se potakne važnost i značenje njihove kontrole u mljekarskoj industriji.

Ključne riječi
mikroorganizmi - uzročnici kvarenja; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID: 19096

URI
https://hrcak.srce.hr/19096

[engleski]

Posjeta: 8.289 *