hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka

Mladen Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić
Krešimir Bošnjak
Josip Leto
Hrvoje Kutnjak
Damir Turčin

Puni tekst: hrvatski, pdf (315 KB) str. 303-320 preuzimanja: 695* citiraj
APA 6th Edition
Knežević, M., Vranić, M., Bošnjak, K., Leto, J., Kutnjak, H. i Turčin, D. (2007). Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka. Mljekarstvo, 57 (4), 303-320. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/19099
MLA 8th Edition
Knežević, Mladen, et al. "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka." Mljekarstvo, vol. 57, br. 4, 2007, str. 303-320. https://hrcak.srce.hr/19099. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Knežević, Mladen, Marina Vranić, Krešimir Bošnjak, Josip Leto, Hrvoje Kutnjak i Damir Turčin. "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka." Mljekarstvo 57, br. 4 (2007): 303-320. https://hrcak.srce.hr/19099
Harvard
Knežević, M., et al. (2007). 'Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka', Mljekarstvo, 57(4), str. 303-320. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/19099 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Leto J, Kutnjak H, Turčin D. Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 04.12.2021.];57(4):303-320. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19099
IEEE
M. Knežević, M. Vranić, K. Bošnjak, J. Leto, H. Kutnjak i D. Turčin, "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari obroka", Mljekarstvo, vol.57, br. 4, str. 303-320, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19099. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost) travne silaže prvog otkosa različitih rokova košnje u interakciji s kukuruznom silažom (33 % i 67 % izraženo u ST). Travna silaža je spremljena u tri različite faze razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja). Ispitivano je 10 hranidbenih tretmana korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine u nepotpunom changeover planu. Sadržaj ST travne silaže I., II. i III. roka košnje je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka respektivno, a sadržaj sirovih proteina (SP) 119,6, 98,0 i 93,0 g kg-1 ST respektivno. Sadržaj ST i škroba kukuruzne silaže je iznosio 264 g kg-1 svježeg uzorka i 211 g kg-1 ST respektivno. Utvrđeno je da dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I. roka košnje (33 % vs. 67 %) ne utječe na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Dodatak 67 % kukuruzne silaže travnoj silaži II. roka košnje je povećao probavljviost ST obroka (P<0,05). Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži III. roka košnje (33 % vs. 67 %) je povećao probavljivost ST (P<0,05) i D-vrijednost obroka (P<0,05), a dodatak 67 % kukuruzne silaže je povećao probavljivost OT obroka (P<0,05) u odnosu na hranidbeni tretman samo travnom silažom III. roka košnje. Zaključeno je, da je travnoj silaži lošije kvalitete opravdano dodavati kukuruznu silažu koja je i nižeg sadržaja ST i škroba čime se povećava probavljivost obroka.

Ključne riječi
travna silaža; kukuruzna silaža; probavljivost suhe tvari; probavljivost organske tvari; probavljivost organske tvari u suhoj tvari

Hrčak ID: 19099

URI
https://hrcak.srce.hr/19099

[engleski]

Posjeta: 1.421 *