Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5285

Raznovrsnost primjene podloge od sirutke za mikroenkapsulaciju bakterija mliječno-kiselog vrenja tehnikom sušenja raspršivanjem

Stephania Aragón-Rojas ; Biosciences Doctoral Program, Faculty of Engineering, University of La Sabana, Common Campus Bridge, Km. 7 Bogota North Freeway, Chía, 140013 Cundinamarca, Colombia
María Ximena Quintanilla-Carvajal ; Biosciences Doctoral Program, Faculty of Engineering, University of La Sabana, Common Campus Bridge, Km. 7 Bogota North Freeway, Chía, 140013 Cundinamarca, Colombia
Humberto Hernández-Sánchez ; National School of Biological Sciences, National Polytechnic Institute, Av. Wilfrido Massieu esq. Cda. M. Stampa, UP Adolfo López Mateos, 07738 Ciudad de Mexico, Mexico


Puni tekst: hrvatski pdf 1.668 Kb

str. 381-397

preuzimanja: 295

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.668 Kb

str. 381-397

preuzimanja: 212

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila ispitati raznovrsnost primjene podloge od sirutke tijekom mikroenkapsulacije bakterije Lactobacillus fermentum K73 tehnikom sušenja raspršivanjem. Podloga od sirutke s mikroorganizmima korištena je za ovlaživanje različitih smjesa (arapske gume, maltodekstrina i sirutke u prahu). Ispitali smo moguću primjenu tih smjesa kao izvora ugljika te njihovu zaštitnu ulogu u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Optimalna smjesa sušena je raspršivanjem pri različitim temperaturama i tlaku na sapnici, prema metodi odzivnih površina. Pritom su ispitani sljedeći parametri: preživljavanje mikroorganizama, njihova in vitro tolerancija na uvjete gastrointestinalnog trakta, fizikalno-kemijska svojstva, morfološke značajke i stabilnost pri 4, 25 i 37 °C. Lactobacillus fermentum K73 replicirao se u nosaču. Stanični ciklusi bili su: (–1,97±0,16) log CFU/g nakon sušenja, (–0,61±0,08) log CFU/g nakon izlaganja kapsula pH-vrijednosti koja simulira uvjete želuca i (–0,23±0,00) log CFU/g nakon izlaganja žučnim solima. Fizikalno-kemijska svojstva i morfološke značajke bile su u rasponu očekivanih za praškasti proizvod. Prah je bio stabilan pri temperaturi skladištenja od 4 °C. Sušenje podloge od sirutke s dodatkom mikroorganizama raspršivanjem pri optimalnim uvjetima bilo je uspješno. Istraživanje je dokazalo mogućnost primjene podloge od sirutke kao nosača ili komponente nosača, te njezinu zaštitnu ulogu tijekom sušenja, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta i pri različitim temperaturama skladištenja.

Ključne riječi

nosač; Lactobacillus spp.; mikroenkapsulacija; sušenje raspršivanjem; sirutka

Hrčak ID:

207639

URI

https://hrcak.srce.hr/207639

Datum izdavanja:

30.9.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.414 *