hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6

Ljekovita svojstva gljiva

Ivan Širić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luka Han ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 53-62 preuzimanja: 777* citiraj
APA 6th Edition
Širić, I. i Han, L. (2018). Ljekovita svojstva gljiva. Glasnik Zaštite Bilja, 41 (6), 53-62. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
MLA 8th Edition
Širić, Ivan i Luka Han. "Ljekovita svojstva gljiva." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 41, br. 6, 2018, str. 53-62. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Širić, Ivan i Luka Han. "Ljekovita svojstva gljiva." Glasnik Zaštite Bilja 41, br. 6 (2018): 53-62. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
Harvard
Širić, I., i Han, L. (2018). 'Ljekovita svojstva gljiva', Glasnik Zaštite Bilja, 41(6), str. 53-62. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
Vancouver
Širić I, Han L. Ljekovita svojstva gljiva. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2018 [pristupljeno 27.11.2021.];41(6):53-62. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
IEEE
I. Širić i L. Han, "Ljekovita svojstva gljiva", Glasnik Zaštite Bilja, vol.41, br. 6, str. 53-62, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6

Sažetak
Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva
sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno
pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem
Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su
ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući
selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke
na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove
bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti
pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su
važan izvori bioaktivnih spojeva.

Ključne riječi
Basidiomycetes; gljive; hrana; ljekovitost

Hrčak ID: 214339

URI
https://hrcak.srce.hr/214339

[engleski]

Posjeta: 1.302 *