hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka

Marina Vranić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladen Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija
Ivana Matić
Damir Turčin

Puni tekst: hrvatski, pdf (263 KB) str. 69-84 preuzimanja: 678* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Perčulija, G., Matić, I. i Turčin, D. (2008). Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka. Mljekarstvo, 58 (1), 69-84. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/20303
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka." Mljekarstvo, vol. 58, br. 1, 2008, str. 69-84. https://hrcak.srce.hr/20303. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Goran Perčulija, Ivana Matić i Damir Turčin. "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka." Mljekarstvo 58, br. 1 (2008): 69-84. https://hrcak.srce.hr/20303
Harvard
Vranić, M., et al. (2008). 'Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka', Mljekarstvo, 58(1), str. 69-84. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/20303 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Perčulija G, Matić I, Turčin D. Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 27.11.2021.];58(1):69-84. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20303
IEEE
M. Vranić, M. Knežević, G. Perčulija, I. Matić i D. Turčin, "Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka", Mljekarstvo, vol.58, br. 1, str. 69-84, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20303. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi konzumaciju svježeg obroka, suhe tvari (ST) i organske tvari (OT) travne silaže prvog otkosa, različitih rokova košnje u interakciji s kukuruznom silažom (33 % i 67 % bazirano na ST) izraženu u g kg-1metaboličke tjelesne mase (M0,75). Travna silaža je spremljena u tri različite faze razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) (vlatanje, metličanje, cvatnja) kao dominantne trave u tratini. Ispitivano je ukupno 10 hranidbenih tretmana korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine u nepotpunom changeover planu. Sadržaj ST travne silaže I., II. i III. roka košnje je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka respektivno, a sadržaj sirovih proteina (SP) 119,6; 98, i 90,3 g kg-1 ST respektivno. Sadržaj ST i škroba kukuruzne silaže je iznosio 264 g kg-1 svježeg uzorka i 211 g kg-1 ST respektivno. Dobiveni rezultati ukazuju da je dodatak 67 % kukuruzne silaže travnoj silaži I. roka košnje i travnoj silaži II. roka košnje statistički značajno (P<0,05) povećao konzumaciju svježeg obroka, a kod travne silaže III. roka košnje dodatak i 33 % i 67 % kukuruzne silaže je statistički značajno (P<0,05) povećao konzumaciju svježeg obroka. Dodatak kukuruzne silaže travnim silažama nije imao signifikantan utjecaj (P>0,05) na konzumaciju ST i OT obroka, bez obzira na udio kukuruzne silaže u obroku i rokove košnje travnih silaža. Zaključeno je da opravdanost dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži ovisi o kvaliteti kukuruzne silaže (sadržaj ST i škroba) i travne silaže (rok košnje travne mase). Obzirom da korištena kukuruzna silaža nije bila visoke kvalitete izostao je pozitivan efekt njenog dodatka na ad libitum konzumaciju
ST i OT obroka.

Ključne riječi
ravna silaža; kukuruzna silaža; ad libitum konzumacija

Hrčak ID: 20303

URI
https://hrcak.srce.hr/20303

[engleski]

Posjeta: 1.277 *