hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303

Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja

Agata Witczak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7705-2138 ; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Toxicology, Szczecin, Poland
Anna Mituniewicz-Małek ; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Dairy Technology and Food Storage, Szczecin, Poland

Puni tekst: hrvatski, pdf (261 KB) str. 172-181 preuzimanja: 194* citiraj
APA 6th Edition
Witczak, A. i Mituniewicz-Małek, A. (2019). Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja. Mljekarstvo, 69 (3), 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
MLA 8th Edition
Witczak, Agata i Anna Mituniewicz-Małek. "Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303. Citirano 04.03.2021.
Chicago 17th Edition
Witczak, Agata i Anna Mituniewicz-Małek. "Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Harvard
Witczak, A., i Mituniewicz-Małek, A. (2019). 'Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja', Mljekarstvo, 69(3), str. 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Vancouver
Witczak A, Mituniewicz-Małek A. Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 04.03.2021.];69(3):172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
IEEE
A. Witczak i A. Mituniewicz-Małek, "Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 172-181, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Puni tekst: engleski, pdf (261 KB) str. 172-181 preuzimanja: 280* citiraj
APA 6th Edition
Witczak, A. i Mituniewicz-Małek, A. (2019). The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage. Mljekarstvo, 69 (3), 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
MLA 8th Edition
Witczak, Agata i Anna Mituniewicz-Małek. "The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303. Citirano 04.03.2021.
Chicago 17th Edition
Witczak, Agata i Anna Mituniewicz-Małek. "The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Harvard
Witczak, A., i Mituniewicz-Małek, A. (2019). 'The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage', Mljekarstvo, 69(3), str. 172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Vancouver
Witczak A, Mituniewicz-Małek A. The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 04.03.2021.];69(3):172-181. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
IEEE
A. Witczak i A. Mituniewicz-Małek, "The comparison of probiotic monocultures influence on organochlorine pesticides changes in fermented beverages from cow and goat milk during cold storage", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 172-181, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303

Sažetak
U ovom je radu ispitivan utjecaj odabranih probiotičkih monokultura na smanjenje koncentracije rezidua organokloriranih pesticida (OCP) tijekom skladištenja fermentiranih napitaka od kravljeg i kozjeg mlijeka. Tijekom hladnog skladištenja dodatak monokultura ili mješovitih kultura probiotičkih sojeva klasično proizvedenim jogurtima rezultirao je snižavanjem koncentracije OCP u ispitivanim uzorcima. Produljenjem perioda skladištenja na 14 dana došlo je do dodatnog snižavanja analiziranih rezidua. Veći pad koncentracije rezidua pesticida zabilježen je u jogurtima koji su sadržavali mješovitu kulturu (Lb. Acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12) nego u uzorcima koji su sadržavali samo soj LA-5. Takvi trendovi su utvrđeni u svim uzrocima s mješovitom probiotičkom kulturom, neovisno o vrsti mlijeka korištenoj za njihovu proizvodnju. Najveći pad koncentracije pesticida zabilježen je tijekom 14 dana hladnog skladištenja i kretao se između 39 % to 20,7 %, te je bio nešto viši u uzorcima kozjeg jogurta.

Ključne riječi
fermentirani napitci; probiotičke bakterije; Lb. acidophilus; Bifidobacterium; rezidue organokloriranih pesticida (OCP)

Hrčak ID: 221477

URI
https://hrcak.srce.hr/221477

[engleski]

Posjeta: 744 *