hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa

Korina Cavor ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Dalibor Potočnjak ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nikša Lemo ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (362 KB) str. 19-30 preuzimanja: 102* citiraj
APA 6th Edition
Cavor, K., Potočnjak, D. i Lemo, N. (2018). Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa . Veterinarska stanica, 49 (1), 19-30. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/222789
MLA 8th Edition
Cavor, Korina, et al. "Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa ." Veterinarska stanica, vol. 49, br. 1, 2018, str. 19-30. https://hrcak.srce.hr/222789. Citirano 08.07.2020.
Chicago 17th Edition
Cavor, Korina, Dalibor Potočnjak i Nikša Lemo. "Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa ." Veterinarska stanica 49, br. 1 (2018): 19-30. https://hrcak.srce.hr/222789
Harvard
Cavor, K., Potočnjak, D., i Lemo, N. (2018). 'Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa ', Veterinarska stanica, 49(1), str. 19-30. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/222789 (Datum pristupa: 08.07.2020.)
Vancouver
Cavor K, Potočnjak D, Lemo N. Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa . Veterinarska stanica [Internet]. 2018 [pristupljeno 08.07.2020.];49(1):19-30. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/222789
IEEE
K. Cavor, D. Potočnjak i N. Lemo, "Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa ", Veterinarska stanica, vol.49, br. 1, str. 19-30, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/222789. [Citirano: 08.07.2020.]

Sažetak
Nepovoljne reakcije na hranu predstavljaju svaki oblik neželjene i nepredvidljive reakcije na pojedine alergene iz hrane. U osnovi ih di- jelimo na prave imunosno uvjetovane alergije te reakcije preosjetljivosti na određene sastoj- ke hrane, odnosno intoleranciju na hranu. Intolerancija na hranu uključuje različite oblike nepovoljnih reakcija: idiosinkraziju, toksičnost hrane/trovanje hranom, anafilaktičku, metaboličku te farmakološku reakciju na hranu. U tipičnom obliku intolerancija na hranu manife- stira se gastrointestinalnim simptomima, naj- češće proljevom i povraćanjem. S druge strane, alergija ili preosjetljivost na hranu imunosno je posredovana reakcija, uglavnom se radi o preosjetljivosti tipa I posredovanoj imunoglo- bulinima E (IgE), a promjene na koži praćene izrazitim pruritusom glavni su oblik manifestacije ovog tipa nepovoljnih reakcija na hra- nu. Pojava nesezonskog pruritusa u pasa u kombinaciji s gastrointestinalnim simptomima povećava sumnju na nepovoljne reakcije na hranu. Psi najčešće razviju alergiju na sastojke kojima su i najčešće izloženi, a oni uključuju: govedinu, piletinu, kukuruz, pšenicu i mliječne proizvode. U kliničkoj praksi alergije na hra- nu kod pasa često ostanu nedijagnosticirane, a neki od razloga tome su sljedeći: istovremena prisutnost kliničkih znakova drugih alergijskih stanja ili poremećaja, prisutnost sekundarnih bakterijskih infekcija koje prikrivaju primarnu kliničku sliku, nepotpuna ili netočna anamne- za dobivena od vlasnika, nedostatak dostupnih dijagnostičkih testova. Ukoliko se vlasnici od- luče za hranu pripremljenu kod kuće, važno je zadovoljiti osnovne nutritivne potrebe psa s obzirom na sadržaj proteina i ugljikohidrata te nadomjestiti pojedine vitamine i minerale defi- citarne kod ovog oblika prehrane. Unatoč tome što zahtijeva velik trud i posvećenost vlasnika, a i sama provedba je dugotrajna, eliminacij- ska i provokacijska dijeta još uvijek se smatra jedinim adekvatnim načinom identifikacije pojedinog alergena, odnosno dijagnosticiranja preosjetljivosti na hranu. Dugoročna terapija nepovoljnih reakcija na hranu, bez obzira radi li se o intoleranciji na hranu ili specifičnoj pre- osjetljivosti, temelji se na izbacivanju inkrimini- rajuće namirnice iz prehrane pacijenta. Uspješnost terapije ovisit će o temeljitom i dosljednom provođenju eliminacijske i provokacijske dijete uz neizostavnu suradnju i dobru komunikaciju između veterinara i vlasnika životinje. Ukoliko se poremećaj točno identificira te liječi adekvat- nom eliminacijskom dijetom, prognoza nepo- voljnih reakcija na hranu u pravilu je povoljna.

Ključne riječi
intolerancija na hranu; probavni sustav; koža; pas

Hrčak ID: 222789

URI
https://hrcak.srce.hr/222789

[engleski]

Posjeta: 177 *