hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen

Marija Sedak ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Bruno Čalopek ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Đokić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (317 KB) str. 343-353 preuzimanja: 249* citiraj
APA 6th Edition
Sedak, M., Čalopek, B., Đokić, M. i Bilandžić, N. (2018). Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen . Veterinarska stanica, 49 (5), 343-353. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/223202
MLA 8th Edition
Sedak, Marija, et al. "Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen ." Veterinarska stanica, vol. 49, br. 5, 2018, str. 343-353. https://hrcak.srce.hr/223202. Citirano 28.10.2020.
Chicago 17th Edition
Sedak, Marija, Bruno Čalopek, Maja Đokić i Nina Bilandžić. "Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen ." Veterinarska stanica 49, br. 5 (2018): 343-353. https://hrcak.srce.hr/223202
Harvard
Sedak, M., et al. (2018). 'Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen ', Veterinarska stanica, 49(5), str. 343-353. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/223202 (Datum pristupa: 28.10.2020.)
Vancouver
Sedak M, Čalopek B, Đokić M, Bilandžić N. Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen . Veterinarska stanica [Internet]. 2018 [pristupljeno 28.10.2020.];49(5):343-353. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223202
IEEE
M. Sedak, B. Čalopek, M. Đokić i N. Bilandžić, "Arsen i arsenove specije u hrani - naglasak na anorganski arsen ", Veterinarska stanica, vol.49, br. 5, str. 343-353, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223202. [Citirano: 28.10.2020.]

Sažetak
Specijacija metala je važna prilikom istraživanja toksičnosti i bioraspoloživosti elemenata kada je informacija o ukupnoj koncentraciji elementa nedovoljna. Najviše koncentracije ukupnog arsena izmjerene su u sljedećim prehrambenim proizvodima: riba i plodovi mora, proizvodi ili dodatci prehrani na bazi alga (osobito hijiki, Hizikia fusiformis), žitarice i proizvodi od žitarica, proizvodi od riže, mekinje i klice. Nisu svi arsenovi spojevi pronađeni u hrani jednako toksični i stoga mjerenje ukupnog sadržaja arsena u hrani ne znači nužno i mogući zdravstveni rizik. Plodovi mora (riba i školjke) sadrže visoke koncentracije ukupnog arsena (do 6 mg/kg mokre mase), no mogu sadržavati gotovo nedetektibilne koncentracije (manje od 0,001 mg/kg mokre mase) anorganskog arsena. U takvima slučajevima je sav arsen prisutan u oblicima arsenobetaina i arsenokolina koji se smatraju netoksičnim. Glavne tehnike koje se koriste za određivanje arsena u biološkim uzorcima su grafitna tehnike atomske apsorpcijske spektrometrije (GF-AAS), induktivno spregnuta optička emisijska spektrometrija (ICP-OES), spektrometrija masa s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) i atomska apsorpcijska spektrometrija-hidridna tehnika (HG-AAS). Kombinirana tehnika tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti i spektrometrije masa s induktivno spregnutom plazmom (HPLC-ICP-MS) je najmoćnija metoda za određivanje specijacije arsena u granicama detekcije od 0,5 μg/L. Zbog toksičnih učinaka anorganskog oblika arsena 1989. zajednička komisija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije (FAO/ WHO) je postavila privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) za anorganski arsen od 15 μg/kg t.m/dan. U 2014. godini EFSA je evaluirala prehrambenu izloženost anorganskom arsenu u europskoj populaciji i podastrijela informacije o razinama arsena (ukupnog i anorganskog) u hrani europskog tržišta. Zaključeno je da je za sve uzraste, osim za dojenčadi i ostalu djecu, glavni doprinos izloženosti hrani pripada skupini prerađenih proizvoda na bazi žitarica (bez riže). Ostale skupine hrane koje su znatno pridonijele izloženosti iAs bili su: riža, mlijeko i mliječni proizvodi (glavni doprinos u dojenčadi i ostale djece) i pitka voda.

Ključne riječi
arsen; anorganski arsen; specijacija; bioraspoloživost; toksičnost

Hrčak ID: 223202

URI
https://hrcak.srce.hr/223202

[engleski]

Posjeta: 391 *