hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1

UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA

Andrija Špoljar   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5420-8163 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivka Kvaternjak ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Drago Žbirin ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Mirjana Mužić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (949 KB) str. 65-76 preuzimanja: 242* citiraj
APA 6th Edition
Špoljar, A., Kvaternjak, I., Žbirin, D. i Mužić, M. (2019). UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA . Agronomski glasnik, 81 (2), 65-76. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1
MLA 8th Edition
Špoljar, Andrija, et al. "UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA ." Agronomski glasnik, vol. 81, br. 2, 2019, str. 65-76. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1. Citirano 28.07.2021.
Chicago 17th Edition
Špoljar, Andrija, Ivka Kvaternjak, Drago Žbirin i Mirjana Mužić. "UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA ." Agronomski glasnik 81, br. 2 (2019): 65-76. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1
Harvard
Špoljar, A., et al. (2019). 'UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA ', Agronomski glasnik, 81(2), str. 65-76. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1
Vancouver
Špoljar A, Kvaternjak I, Žbirin D, Mužić M. UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA . Agronomski glasnik [Internet]. 2019 [pristupljeno 28.07.2021.];81(2):65-76. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1
IEEE
A. Špoljar, I. Kvaternjak, D. Žbirin i M. Mužić, "UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max. L.) I ULJANE REPICE (Brassica napus L.) NA ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST I REAKCIJU TLA ", Agronomski glasnik, vol.81, br. 2, str. 65-76, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/ag.81.2.1

Sažetak
Tijekom 2018. godine na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima istraživan je utjecaj uzgoja kukuruza (Zea mays L.), soje (Glycine max. L.) i uljane repice (Brassica napus L.) na reakciju (pH u vodi i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. Istraživanja su provedena na hipogleju mineralnom nekarbonatnom ilovaste teksture. U tri su navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Iz njih je u laboratoriju određena pH vrijednost u vodi i 1 MKCl-u te električna provodljivost tla. Utvrđeno je da istraživane kulture zakiseljavaju tlo, a pri tome najveći učinak ima uljana repica. Kod nje su na obje dubine tla zabilježene uglavnom najmanje vrijednosti pH mjerenog u vodi i 1 MKCl-u te najmanje vrijednosti električne provodljivosti tla. Kod zadnjeg uzorkovanja u odnosu na početno stanje na svim su varijantama do 30 cm dubine tla utvrđene veće vrijednosti reakcije tla i uglavnom manje vrijednosti električne provodljivosti, što može biti rezultat pretežno vlažnog razdoblja u odnosu na suho tijekom vegetacije.

Ključne riječi
EC i pH tla; kukuruz; soja; uljana repica

Hrčak ID: 228849

URI
https://hrcak.srce.hr/228849

[engleski]

Posjeta: 472 *