hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.61.1.6

SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE

Worku Alamayehu ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary;
Róbert Tóthi ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary;
Szilvia Orosz ; Animal Breeding Performance Testing Ltd, Gödöllő, Hungary
Hedvig Fébel ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Research Institute for Animal Breeding, Nutrition and Meat Science, Herceghalom, Hungary.
Lȧszlo Kacsala ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary;
György Bȧzȧr ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary;
Tamȧs Tóth ; Kaposvár University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Nutrition and Product Development, Department of Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary;

Puni tekst: hrvatski, pdf (78 KB) str. 3-10 preuzimanja: 47* citiraj
APA 6th Edition
Alamayehu, W., Tóthi, R., Orosz, S., Fébel, H., Kacsala, L., Bȧzȧr, G. i Tóth, T. (2019). SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE. Krmiva, 61 (1), 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
MLA 8th Edition
Alamayehu, Worku, et al. "SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Alamayehu, Worku, Róbert Tóthi, Szilvia Orosz, Hedvig Fébel, Lȧszlo Kacsala, György Bȧzȧr i Tamȧs Tóth. "SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE." Krmiva 61, br. 1 (2019): 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
Harvard
Alamayehu, W., et al. (2019). 'SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE', Krmiva, 61(1), str. 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
Vancouver
Alamayehu W, Tóthi R, Orosz S, Fébel H, Kacsala L, Bȧzȧr G i sur. SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
IEEE
W. Alamayehu, et al., "SADRŽAJ HRAHJIVIH TVARI I ZNAČAJKE FERMENTACIJE SILIRANOG TALIJANSKOG LJULJA I ZIMSKIH SMJESA ŽITARICA ZA MLIJEČNE KRAVE", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 3-10, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
Puni tekst: engleski, pdf (78 KB) str. 3-10 preuzimanja: 33* citiraj
APA 6th Edition
Alamayehu, W., Tóthi, R., Orosz, S., Fébel, H., Kacsala, L., Bȧzȧr, G. i Tóth, T. (2019). NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS. Krmiva, 61 (1), 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
MLA 8th Edition
Alamayehu, Worku, et al. "NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS." Krmiva, vol. 61, br. 1, 2019, str. 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6. Citirano 23.10.2020.
Chicago 17th Edition
Alamayehu, Worku, Róbert Tóthi, Szilvia Orosz, Hedvig Fébel, Lȧszlo Kacsala, György Bȧzȧr i Tamȧs Tóth. "NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS." Krmiva 61, br. 1 (2019): 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
Harvard
Alamayehu, W., et al. (2019). 'NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS', Krmiva, 61(1), str. 3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
Vancouver
Alamayehu W, Tóthi R, Orosz S, Fébel H, Kacsala L, Bȧzȧr G i sur. NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS. Krmiva [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2020.];61(1):3-10. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6
IEEE
W. Alamayehu, et al., "NUTRIENT CONTENT AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF ENSILED ITALIAN RYEGRASS AND WINTER CEREAL MIXTURES FOR DAIRY COWS", Krmiva, vol.61, br. 1, str. 3-10, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.61.1.6

Sažetak
Zanimanje za nova alternativna hraniva u Europi je poraslo zadnjih godina. Hranidbeni sastav i značajke fermentacije u raznim stadijima siliranja istraživani su na talijanskom ljulju (Lolium multiflorum Lam) i zimskim smjesama žitarica. Pokus je obavljen na velikoj farmi Galgamenti Agricultural Ltd. u Turnu u Mađarskoj. Proučavane su dvije različite smjese krmiva: smjesa A (tri vrste talijanskog ljulja 40% + dvije vrste tritikala 20% +dvije vrste zobi 20% + pšenica 15%+ ječam 5%) i smjesa B (tri vrste talijanskog ljulja 55% + dvije vrste zimske zobi 45%). Pokusno polje je iznosilo 30.600 m2 po tretmanu. Dvije različite mješavine krmiva posijane su 11. rujna 2017. godine, (smjesa A:75 kg sjemena/ha; smjesa B:75 kg sjemena/ha) na dubini od 2-5 cm. Zaštita biljaka nije primijenjena u sezoni rasta. Rezanje je obavljeno rukom za vrijeme stvaranja glavica tritikala na visini stabljike od 10 cm. Svježa smjesa A (suha tvar 189 g/kg; sirova bjelančevina: 161 g/kg DM;NDF: 485 g/kg DM) i svježa smjesa B (suha tvar 195 g/kg; sirova bjelančevina 159 g/kg DM;NDF:519 g/kg DM) je venula do 28-32% DM (24h) bez ikakvog micanja na prozoru. Povenulo krmivo je rukom brano i sjeckano kombajnom za krmivo (John Deere 7300) na betonskoj površini s teoretskom sjeckalicom duljine 9 mm (težine 800 kg). Povenuli i narezani materijal od 510 g stavljen je rukom u staklenke (volumena 0, 00072 m3 ,n=5 ukupni broj minisilosa =15). Otvorena su pet laboratorijska silosa po mješavinama 7., 14. i 90. dana nakon siliranja. Određeni su suha tvar DM, sirova bjelančevina CP, sirovo vlakno CF, neutralno deterđentsko vlakno NDF, kiselo deterđentsko vlakno ADF, kiseli deterđentski lignin ADL, ekstrakt etera, pepeo i ukupni šećer u svim tretmanima. Osim toga, u siliranim smjesama izmjereni su pH i koncentracija amonijaka N, hlapive masne kiseline. Nakon 90 dana siliranja u obje mješavine nađene su značajne razlike (p<0.5) u svim hranjivim tvarima osim u kiselom deterđentskom tkivu u mješavini A, sirovim bjelančevinama, pepelu i sirovom vlaknu u mješavini B na što nije djelovalo trajanje fermentacije. Siliranje je prouzročilo značajno smanjenje pH zbog proizvodnje mliječne kiseline ali je uspjelo postići fermentaciju mliječne kiseline. Vrijednosti za amonijak-N, etanol i octenu kiselinu i maslačnu kiselinu bile su niske. Ovi rezultati pokazuju da su talijanski ljulj i silaža zimskih žitarica bili podvrgnuti brzoj fermentaciji te da je kvaliteta dobro očuvana.

Ključne riječi
fermentacija; talijanski ljulj; zimske žitarice; silaža; mliječna kiselina

Hrčak ID: 232191

URI
https://hrcak.srce.hr/232191

[engleski]

Posjeta: 150 *