hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Nalaz gljivica tijekom mikrobiološke pretrage mesnih proizvoda

A. Laciaková ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
M. Pipová ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
D. Maté ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
V. Laciak ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic

Fulltext: english, pdf (361 KB) pages 24-28 downloads: 1.038* cite
APA 6th Edition
Laciaková, A., Pipová, M., Maté, D. & Laciak, V. (2004). Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 24-28. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/21564
MLA 8th Edition
Laciaková, A., et al. "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, no. 5, 2004, pp. 24-28. https://hrcak.srce.hr/21564. Accessed 3 Aug. 2020.
Chicago 17th Edition
Laciaková, A., M. Pipová, D. Maté and V. Laciak. "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, no. 5 (2004): 24-28. https://hrcak.srce.hr/21564
Harvard
Laciaková, A., et al. (2004). 'Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(5), pp. 24-28. Available at: https://hrcak.srce.hr/21564 (Accessed 03 August 2020)
Vancouver
Laciaková A, Pipová M, Maté D, Laciak V. Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [cited 2020 August 03];VI(5):24-28. Available from: https://hrcak.srce.hr/21564
IEEE
A. Laciaková, M. Pipová, D. Maté and V. Laciak, "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, no. 5, pp. 24-28, 2004. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/21564. [Accessed: 03 August 2020]

Abstracts
U radu su prikazani rezultati mikrobioloških analiza odabranih toplinski obrađenih mesnih proizvoda te sirovina u njihovoj proizvodnji. Posebna je pozornost obraćena izolaciji i identifikaciji mikroskopskih nitastih gljivica. Tijekom jednogodišnjega razdoblja svaki je mjesec uzimano pet uzoraka (s površine goveđih trupova, mljevena govedina, mljevena svinjetina, emulzija za proizvodnju salame i finalni proizvod). Cilj mikrobiološke pretrage bio je utvrditi ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama, Staphylococcus aureus, prisutnost salmonela te broj plijesni. Najviša razina mikrobne kontaminacije (ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama i S. aureus) uočena je u objema vrstama mljevena mesa tijekom ljetnih mjeseci. Ni u jednom uzorku salmonele nisu izolirane. Najveći broj gljivica utvrđen je u uzorcima emulzije za proizvodnju salame u ljetnim mjesecima. Izdvojeni su i toksogeni rodovi (Aspergillus spp., Penicillium spp. i Fusarium spp.).

Keywords
mesne prerađevine; mikrobna kontaminacija; toksogene plijesni

Hrčak ID: 21564

URI
https://hrcak.srce.hr/21564

[english]

Visits: 1.514 *