hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Nalaz gljivica tijekom mikrobiološke pretrage mesnih proizvoda

A. Laciaková ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
M. Pipová ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
D. Maté ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
V. Laciak ; The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic

Puni tekst: engleski, pdf (361 KB) str. 24-28 preuzimanja: 1.018* citiraj
APA 6th Edition
Laciaková, A., Pipová, M., Maté, D. i Laciak, V. (2004). Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 24-28. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21564
MLA 8th Edition
Laciaková, A., et al. "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 5, 2004, str. 24-28. https://hrcak.srce.hr/21564. Citirano 18.08.2019.
Chicago 17th Edition
Laciaková, A., M. Pipová, D. Maté i V. Laciak. "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 5 (2004): 24-28. https://hrcak.srce.hr/21564
Harvard
Laciaková, A., et al. (2004). 'Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(5), str. 24-28. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21564 (Datum pristupa: 18.08.2019.)
Vancouver
Laciaková A, Pipová M, Maté D, Laciak V. Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 18.08.2019.];VI(5):24-28. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21564
IEEE
A. Laciaková, M. Pipová, D. Maté i V. Laciak, "Microbial analysis of the meat products focused on the occurrence of microscopic filamentous fungi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 5, str. 24-28, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21564. [Citirano: 18.08.2019.]

Sažetak
U radu su prikazani rezultati mikrobioloških analiza odabranih toplinski obrađenih mesnih proizvoda te sirovina u njihovoj proizvodnji. Posebna je pozornost obraćena izolaciji i identifikaciji mikroskopskih nitastih gljivica. Tijekom jednogodišnjega razdoblja svaki je mjesec uzimano pet uzoraka (s površine goveđih trupova, mljevena govedina, mljevena svinjetina, emulzija za proizvodnju salame i finalni proizvod). Cilj mikrobiološke pretrage bio je utvrditi ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama, Staphylococcus aureus, prisutnost salmonela te broj plijesni. Najviša razina mikrobne kontaminacije (ukupan broj mikroorganizama, broj koliformnih mikroorganizama i S. aureus) uočena je u objema vrstama mljevena mesa tijekom ljetnih mjeseci. Ni u jednom uzorku salmonele nisu izolirane. Najveći broj gljivica utvrđen je u uzorcima emulzije za proizvodnju salame u ljetnim mjesecima. Izdvojeni su i toksogeni rodovi (Aspergillus spp., Penicillium spp. i Fusarium spp.).

Ključne riječi
mesne prerađevine; mikrobna kontaminacija; toksogene plijesni

Hrčak ID: 21564

URI
https://hrcak.srce.hr/21564

[engleski]

Posjeta: 1.461 *