hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe

Branimir Mioković ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Nevijo Zdolec ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (390 KB) str. 36-42 preuzimanja: 2.884* citiraj
APA 6th Edition
Mioković, B. i Zdolec, N. (2004). Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 36-42. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21571
MLA 8th Edition
Mioković, Branimir i Nevijo Zdolec. "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VI, br. 5, 2004, str. 36-42. https://hrcak.srce.hr/21571. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Mioković, Branimir i Nevijo Zdolec. "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VI, br. 5 (2004): 36-42. https://hrcak.srce.hr/21571
Harvard
Mioković, B., i Zdolec, N. (2004). 'Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VI(5), str. 36-42. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21571 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Mioković B, Zdolec N. Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2004 [pristupljeno 17.07.2019.];VI(5):36-42. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21571
IEEE
B. Mioković i N. Zdolec, "Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VI, br. 5, str. 36-42, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21571. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Soljenje, kao najstariji oblik konzerviranja hrane na razvoj mikroorganizama djeluje na način da sol oduzima vodu, a kao posljedica toga je sistiranje rasta, sporuliranje ili ugibanje bakterija. Bakterije koje mogu živjeti u medijima s povećanom količinom soli nazivaju se halofilne bakterije. U okviru ovog rada prikazali smo vrste i značenje halofilnih bakterija u preradi namirnica životinjskog podrijetla.
Vrsta i broj bakterija u soljenim namirnicama različita je, a ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu hrane, koncentraciju soli, prisutnost drugih soli, uvjete skladištenja (temperatura, način pakiranja) i dr. Kvarenje hrane uzrokovano halofilnim bakterijama očituje se promjenama njezinih organoleptičkih svojstava (promjena boje, pojava sluzi, a ponekad i pojava stranog mirisa i plina). Većina halofilnih mikroorganizama nije patogena za čovjeka, osim bakterija roda Vibrio, Salmonella, Bacill-us, Pseudomonas, Staphylococcus, Clostridium i dr.

Ključne riječi
sol; soljenje; salamurenje; halofilne bakterije

Hrčak ID: 21571

URI
https://hrcak.srce.hr/21571

[engleski]

Posjeta: 3.486 *