Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0500

Učinak zamjene obroka od pšeničnih mekinja obrokom sa sjemenkama kima na nesenje, kvalitetu jaja i masnokiselinski profil u kokoši nesilica

Ahmed A. Saleh orcid id orcid.org/0000-0002-2052-5248 ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Ashia Zaki ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Ahmed El- Awady ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Khairy Amber ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Neamat Badwi ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Yahya Eid ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Tarek A. Ebeid ; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt; Department of Animal Production and Breeding, College of Agriculture and Veterinary Medicine, Qassim University, Buraydah, Saudi Arabia


Puni tekst: engleski pdf 827 Kb

str. 47-56

preuzimanja: 402

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je istražiti učinak zamjene obroka s pšeničnim mekinjama (WB) obrokom sa sjemenkama kima (CSM) na nesenje, kvalitetu jaja te profil masnih kiselina u žumanjku jajeta kokoši nesilica. Ukupno je 180 Bovans kokoši u dobi od 55 tjedana slučajnim odabirom podijeljeno u tri pokusne skupine, u kojima su sjemenke kima dodane u standardni obrok s kukuruzom i sojom zamjenjujući 0, 50 i 100 % pšeničnih mekinja. Tako je kontrolna skupina hranjena obrocima sa 100 % pšeničnih mekinja, druga skupina s 50 % obroka s pšeničnim mekinjama i 50 % obroka sa sjemenkama kima, a treća skupina obrokom koji je sadržavao 100 % sjemenki kima. Pokusno razdoblje je trajalo od 55. do 61. tjedna starosti nesilica. Tjelesna je masa mjerena na početku i na kraju pokusa. Unos hrane, dnevna proizvodnja jaja i njihova masa bilježili su se svaki dan. U dobi od 61 tjedna iz svake je skupine slučajnim odabirom uzeto 30 jaja kako bi se odredila njihova kvaliteta. zamjenjujući 100 % obrok od pšeničnih mekinja sjemenke kima nisu utjecale na tjelesnu masu, no ipak su dnevna proizvodnja, težina i masa jaja znakovito porasle, dok se stopa konverzije hrane znakovito smanjila (P<0,05). Haugh-ova jedinica, debljina ljuske i boja žumanjka znakovito su porasle u skupinama u kojima su pšenične mekinje zamijenjene sjemenkama kima u odnosu na kontrolnu skupinu. Ukupni kolesterol, trigliceridi, LDL-kolesterol i glutaminska oksalooctena transaminaza (GOT) znakovito su sniženi u skupinama u kojima su pšenične mekinje zamijenjene sjemenkama kima, dok je HDL-kolesterol znakovito povišen. nadalje, koncentracija malondialdehida (MDA) u jetri znakovito je snižena, dok su vitamin E, linolna i alfa-linolna kiselina znakovito porasli (P<0,05) uslijed dodanih sjemenki kima. Može se zaključiti da zamjena obroka s pšeničnim mekinjama obrokom sa sjemenkama kima može poboljšati nesenje i kvalitetu jaja te smanjiti lipidnu peroksidaciju u kokoši nesilica.

Ključne riječi

obrok sa sjemenkama kima; pšenične mekinje; nesilice; kvaliteta jaja; lipidna peroksidacija; masne kiseline

Hrčak ID:

235739

URI

https://hrcak.srce.hr/235739

Datum izdavanja:

16.3.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.153 *