hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena

Danijel Karolyi ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Krešimir Salajpal ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Ivan Jurić ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Marija Đikić ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Željko Sinjeri ; Centralni Medicinski Laboratorij, Opća Bolnica ¨Dr. T. Bardek¨, Selingerova bb., 48000 Koprivnica
Damir Kovačić ; Zavod za Marketing u poljoprivredi, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (292 KB) str. 29-33 preuzimanja: 1.965* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D., Salajpal, K., Jurić, I., Đikić, M., Sinjeri, Ž. i Kovačić, D. (2006). Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (1), 29-33. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/21882
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel, et al. "Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, br. 1, 2006, str. 29-33. https://hrcak.srce.hr/21882. Citirano 15.08.2020.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel, Krešimir Salajpal, Ivan Jurić, Marija Đikić, Željko Sinjeri i Damir Kovačić. "Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, br. 1 (2006): 29-33. https://hrcak.srce.hr/21882
Harvard
Karolyi, D., et al. (2006). 'Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(1), str. 29-33. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/21882 (Datum pristupa: 15.08.2020.)
Vancouver
Karolyi D, Salajpal K, Jurić I, Đikić M, Sinjeri Ž, Kovačić D. Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [pristupljeno 15.08.2020.];VIII(1):29-33. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21882
IEEE
D. Karolyi, K. Salajpal, I. Jurić, M. Đikić, Ž. Sinjeri i D. Kovačić, "Kvaliteta mesa i iskorištenja trupa crne slavonske i modernih svinja u proizvodnji kulena", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, br. 1, str. 29-33, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/21882. [Citirano: 15.08.2020.]

Sažetak
U radu su istraživana svojstva kvalitete mesa (pH i boja m. longissimus dorsi), neki pokazatelji stresa u krvi (CK - kreatin kinaza, LDH - laktat dehidrogenaza, AST – aspartat aminotranferaza i glukoza) i namjensko iskorištenje trupa u proizvodnji Slavonskog kulena kod Crne slavonske (CS) i modernih križanaca svinja: domaće bijele (DB) i domaće bijele x durok (DBxD). CS svinje imale su najnižu (P<0,-05) CK i AST aktivnost u serumu što ukazuje na slabiju stresnu osjetljivost. Vrijednosti mišićnog pH bile su unutar granice normalne kakvoće mesa kod svih istraživanih genotipova. Starije CS i DBxD svinje imale poželjniju boju mesa za proizvodnju kulena. Namjensko iskorištenje (%) butova bilo je najniže kod CS svinja (29,31 % od osnovnog dijela i 7,04 % u odnosu na klaonički obrađeni trup, P<0,-05). Skupina DBxD tovljenika imala je najviše namjensko iskorištenje leđa (34,14 % i 4,93 %, P<0,05), a skupina DB najnižu iskoristivost vratnog dijela (22,31 % i 1,12 %, P<0,05). Ukupna namjenska iskoristivost osnovnih dijelova trupa za preradu u kulen kod CS svinja bila je značajno niža nego kod DBxD skupine (26,75 % prema 32,33 %, P< 0,05). Namjensko iskorištenje trupa za proizvodnju kulena bilo je više u skupini DBxD tovljenika (19,85 %, P< 0,05) u odnosu na CS (16,26 %) i HB (16,28 %) tovljenike.

Ključne riječi
svinje; Crna slavonska svinja; kvaliteta mesa; Slavonski kulen

Hrčak ID: 21882

URI
https://hrcak.srce.hr/21882

[engleski]

Posjeta: 2.605 *