hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399

Protektivni učinak mladog in vitro češnjaka kod citotoksičnosti inducirane vodikovim peroksidom u stanicama hepatocelularnog karcinoma

Tomislav Vinković ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Osijek, Croatia
Nada Parađiković ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Osijek, Croatia
Monika Tkalec Kojić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Osijek, Croatia
Gordana Mendaš ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Tanja Živković Semren ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Valentina Gluščić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Ivana Vinković Vrček ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Ivan Pavičić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2697-6514 ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (361 KB) str. 130-137 preuzimanja: 109* citiraj
APA 6th Edition
Vinković, T., Parađiković, N., Tkalec Kojić, M., Mendaš, G., Živković Semren, T., Gluščić, V., ... Pavičić, I. (2020). Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 71 (2), 130-137. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399
MLA 8th Edition
Vinković, Tomislav, et al. "Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 71, br. 2, 2020, str. 130-137. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399. Citirano 03.12.2020.
Chicago 17th Edition
Vinković, Tomislav, Nada Parađiković, Monika Tkalec Kojić, Gordana Mendaš, Tanja Živković Semren, Valentina Gluščić, Ivana Vinković Vrček i Ivan Pavičić. "Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 71, br. 2 (2020): 130-137. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399
Harvard
Vinković, T., et al. (2020). 'Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 71(2), str. 130-137. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399
Vancouver
Vinković T, Parađiković N, Tkalec Kojić M, Mendaš G, Živković Semren T, Gluščić V i sur. Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2020 [pristupljeno 03.12.2020.];71(2):130-137. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399
IEEE
T. Vinković, et al., "Superior protective effects of in vitro propagated green garlic against hydrogen peroxide-induced cytotoxicity in human hepatoma cells", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.71, br. 2, str. 130-137, 2020. [Online]. https://doi.org/10.2478/aiht-2020-71-3399

Sažetak
Češnjak je vrijedan izvor ljekovitih sastojaka te je i dalje vrlo raširen, posebice zbog svojih antitumorskih, hipolipidemičkih, antioksidacijskih i imunomodulatornih svojstava. Ovo istraživanje pokazuje protektivni učinak te antioksidacijsko djelovanje konvencionalno uzgojenog i češnjaka uzgojenog iz in vitro presadnica. Češnjak korišten u ovom istraživanju dobiven je sadnjom češnjeva (CG) ili in vitro presadnica (PG) izravno u tlo. Nakon završetka vegetacije, CG i PG češnjak su uzorkovani te su pripremljeni ekstrakti kako bi se usporedilo njihovo protektivno djelovanje te antioksidacijska aktivnost. Utvrđeno je kako metoda uzgoja koja je rezultirala krajnjim prinosom lukovice kod CG ili nadzemnog dijela kod PG češnjaka značajno utječe na povećanje sadržaja polifenola, flavonoida, antioksidacijski učinak i na sadržaj alina. Također, ispitano je protektivno djelovanje ekstrakata češnjaka na prethodno induciranu citotoksičnost vodikovim peroksidom kod HepG2 stanica. Na temelju testa stanične vijabilnosti, sadržaja GSH i ROS-a utvrđeno je kako PG češnjak može biti jednako ili više učinkovit u svom ljekovitom i antioksidacijskom djelovanju u odnosu na CG češnjak. Nadalje, PG u usporedbi s CG češnjakom može se proizvesti u kraćem vegetacijskom razdoblju, u kojem se ostvaruje veći prinos korištenjem manje originalnog reprodukcijskog materijala (češnjeva). Na kraju, potrebno je istaknuti kako značajno veći sadržaj alina, polifenola i flavonoida, uz istovremeni značajno veći prinos biomase, utvrđen kod PG češnjaka, eventualno donosi novi uzgojni model češnjaka s povećanim sadržajem bioaktivnih komponenti, što poboljšava funkcionalnost češnjaka kao izvora ljekovitih sastojaka.

Ključne riječi
Allium sativum L.; alin; antioksidacijska aktivnost; glutation; ukupni sadržaj fenola; ukupni sadržaj flavonoida

Hrčak ID: 239249

URI
https://hrcak.srce.hr/239249

[engleski]

Posjeta: 220 *