hrcak mascot   Srce   HID

Professional paper

Pregled životinja prije klanja u okviru propisa EU

Peter Popelka ; Department of food hygiene and technology, University of Veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The SLovak Republic

Fulltext: english, pdf (306 KB) pages 234-239 downloads: 1.102* cite
APA 6th Edition
Popelka, P. (2006). Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII (4), 234-239. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/22216
MLA 8th Edition
Popelka, Peter. "Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VIII, no. 4, 2006, pp. 234-239. https://hrcak.srce.hr/22216. Accessed 19 Aug. 2019.
Chicago 17th Edition
Popelka, Peter. "Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VIII, no. 4 (2006): 234-239. https://hrcak.srce.hr/22216
Harvard
Popelka, P. (2006). 'Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VIII(4), pp. 234-239. Available at: https://hrcak.srce.hr/22216 (Accessed 19 August 2019)
Vancouver
Popelka P. Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2006 [cited 2019 August 19];VIII(4):234-239. Available from: https://hrcak.srce.hr/22216
IEEE
P. Popelka, "Ante mortem inspection in respect of new hygiene legislation", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VIII, no. 4, pp. 234-239, 2006. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/22216. [Accessed: 19 August 2019]

Abstracts
Pregled životinja prije klanja važan je čimbenik za proizvodnju zdravstveno ispravnog mesa. Primarni cilj nadzora u svim fazama proizvodnje mesa jest zaštita potrošača od zoonoza i drugih bolesti. Pregledom životinja prije klanja također se zaštićuje i klaoničko osoblje koje je prvo u dodiru sa životinjama i njihovim proizvodima. Svrha pregleda prije klanja je utvrditi poštuju li se načela dobrobiti te utvrditi bilo kakve promjene i stanja koja ugrožavaju zdravlje ljudi ili životinja. Pregled se mora obaviti unutar 24 sata po prispijeću životinja u klaonicu, te manje od 24 sata prije klanja. Kod istovara se obavlja rutinski pregled. Osim rutinskih pregleda, veterinarski inspektor dužan je obaviti detaljnu kliničku pretragu životinja sumnjivih na oboljenje/zaraženje, a pri prosuđivanju važni su i podaci o prehrambenom lancu. Ni jedna životinja ne smije napustiti stočni depo radi klanja prije nego li bude pregledana, a pregled dokumentiran. Legislativa EU omogućuje pregled životinja namijenjenih klanju (svinja, peradi, dvojezubaca) na farmi. U tom slučaju provjerava se dokumentacija s farmi, uključujući podatke o prehrambenom lancu, te pregledavaju životinje radi utvrđivanja bolesti ili stanja koje se mesom mogu prenositi na ljude, bolesti koje bi meso mogle učiniti zdravstveno neispravnim, te radi sumnje na nalaz biorezidua iznad najviših dopuštenih količina ili zabranjenih tvari.
Pregledom prije klanja životinje se svrstavaju u slijedeće skupine:
1. mogu se klati bez ikakvih odgađanja
2. mogu se klati nakon dodatnog pregleda, obično se radi o neodmorenim životinjama ili životinjama s privremenim fiziološkim ili metaboličkim poteškoćama
3. mogu se klati pod posebnim uvjetima – sumnjive životinje, odvojeno klanje, nakon klanja zdravih životinja
4. ne smiju se klati - zabrana - javno-zdravstveni razlozi
5. moraju se klati bez odgode - klanje iz nužde

Hrčak ID: 22216

URI
https://hrcak.srce.hr/22216

[english]

Visits: 1.745 *