hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Usporedba znanja, prehrambenog ponašanja i unosa mlijeka i mliječnih proizvoda djece školske dobi s obzirom na spol i dob

Irena Colić Barić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: engleski, pdf (71 KB) str. 3-14 preuzimanja: 949* citiraj
APA 6th Edition
Colić Barić, I. (2001). A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender. Mljekarstvo, 51 (1), 3-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1786
MLA 8th Edition
Colić Barić, Irena. "A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender." Mljekarstvo, vol. 51, br. 1, 2001, str. 3-14. https://hrcak.srce.hr/1786. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Colić Barić, Irena. "A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender." Mljekarstvo 51, br. 1 (2001): 3-14. https://hrcak.srce.hr/1786
Harvard
Colić Barić, I. (2001). 'A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender', Mljekarstvo, 51(1), str. 3-14. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1786 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Colić Barić I. A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(1):3-14. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1786
IEEE
I. Colić Barić, "A comparison of nutrition knowledge, attitudes and dairy consumption of school children according to age and gender", Mljekarstvo, vol.51, br. 1, str. 3-14, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1786. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi osim tradicionalnih hranjivih sastojaka
sadrže i tvari koje povoljno utječu na zdravlje. Cilj ovog rada bio je utvrditi učestalost i vrste namirnica koje konzumiraju djeca, te način odabira navedenih proizvoda s obzirom na dob i spol. Istraživanjem je obuhvaćeno 234 zdrave djece dobi 10-11 godina i 14-15 godina iz dvije osnovne škole u Zagrebu. Unutar navedenog broja djece uravnotežen je bio broj s obzirom na dob i spol. Dijetetički podaci prikupljeni su pomoću posebno priređenih upitnika o učestalosti konzumiranja (FFQ) namirnica iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Pomoću dodatnog upitnika prikupljeni su neki antropometrijski parametri (tjelesna masa i visina), te preferencije, prehrambeno ponašanje i stupanj prehrambene edukacije vezane uz mlijeko i mliječne proizvode. Dobiveni rezultati ukazuju na statistički značajnu razliku (p<0,05) u konzumiranju mlijeka među djecom s obzirom na spol, ali ne i dob. Od ukupnog broja djece 91 % konzumira mlijeko, prosječno 2,3 šalice na dan. Sokovi, gazirana pića i slični napici češće se konzumiraju od mlijeka. Puding i sladoled imaju najveću frekvenciju konzumiranja od proizvoda iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Ipak, učestalost konzumiranja namirnica iz ove skupine statistički se značajno ne razlikuje s obzirom na dob i spol. Djeca uglavnom konzumiraju svježe mlijeko (68,7%). Djevojčice dobi 14-15 godina konzumiraju light mlijeko ( ≤1,6 % m.m.) više od svojih vršnjaka i mlađe djece. 86 % djece je dobro informirano o prehrambenim činjenicama vezanim za mlijeko i mliječne proizvode i uglavnom su educirani od strane roditelja. Od antropometrijskih parametara statistički značajna razlika (p<0,05) utvrđena je za visinu, s obzirom na spol samo među starijom djecom, te za visinu, tjelesnu masu i BMI s obzirom na dob.

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; djeca; prehrambene navike; učestalost

Hrčak ID: 1786

URI
https://hrcak.srce.hr/1786

[engleski]

Posjeta: 1.953 *