hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj hlađenja na mikrobiološku kvalitetu površine svinjskih polovica i post mortalne procese u mesu svinja

J. Nagy ; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
P. Popelka ; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
M. Pipová ; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
L.' Korimová ; The Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic

Puni tekst: engleski, pdf (608 KB) str. 32-38 preuzimanja: 348* citiraj
APA 6th Edition
Nagy, J., Popelka, P., Pipová, M. i Korimová, L.'. (2005). Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII (4), 32-38. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22790
MLA 8th Edition
Nagy, J., et al. "Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. VII, br. 4, 2005, str. 32-38. https://hrcak.srce.hr/22790. Citirano 18.01.2020.
Chicago 17th Edition
Nagy, J., P. Popelka, M. Pipová i L.' Korimová. "Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu VII, br. 4 (2005): 32-38. https://hrcak.srce.hr/22790
Harvard
Nagy, J., et al. (2005). 'Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, VII(4), str. 32-38. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22790 (Datum pristupa: 18.01.2020.)
Vancouver
Nagy J, Popelka P, Pipová M, Korimová L'. Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2005 [pristupljeno 18.01.2020.];VII(4):32-38. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22790
IEEE
J. Nagy, P. Popelka, M. Pipová i L.'. Korimová, "Influence of chilling on microbiological quality of pig carcass surface and postmortal processes in pork", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.VII, br. 4, str. 32-38, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22790. [Citirano: 18.01.2020.]

Sažetak
Cilj istraživanja je bilo praćenje mikroklimatskih uvjeta u prostoriji za hlađenje svinjetine i njihov utjecaj na temperaturu mesa, pH vrijednost, količinu mliječne kiseline kao i mikrobiološku kvalitetu površine svinjskih polovica. Tijekom pokusa temperature u prostoriji za hlađenje i temperature mesa bile su sukladne važećim propisima za hranu. Rezultati mjerenja relativne vlage su kod jedne trećine mjerenja pokazivali niže a kod više od polovine mjerenja više vrijednosti od propisanih. Više vrijednosti relativne vlage štetno su utjecale na smanjenje broja aerobnih bakterija. U dva je slučaja utvrđen nestandardni post mortalni proces (procijenjen na temelju pH vrijednosti i količine mliječne kiseline).

Ključne riječi
rashlađivanje; temperatura; vlaga; mikrobiološka kvaliteta; svinjske polovice

Hrčak ID: 22790

URI
https://hrcak.srce.hr/22790

[engleski]

Posjeta: 608 *