hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5

UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)

Josip Mesić ; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Marko Karoglan ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Sanja Slunjski   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1625-8674 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Brankica Svitlica   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3614-9504 ; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Ankica Budimir   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7734-6937 ; British American Tobacco, Zagrebačka 52, 34340 Kutjevo
Borislav Miličević ; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Toni Kujundžić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9354-8064 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (407 KB) str. 43-49 preuzimanja: 183* citiraj
APA 6th Edition
Mesić, J., Karoglan, M., Slunjski, S., Svitlica, B., Budimir, A., Miličević, B. i Kujundžić, T. (2020). UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.). Poljoprivreda, 26 (2), 43-49. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
MLA 8th Edition
Mesić, Josip, et al. "UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)." Poljoprivreda, vol. 26, br. 2, 2020, str. 43-49. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Mesić, Josip, Marko Karoglan, Sanja Slunjski, Brankica Svitlica, Ankica Budimir, Borislav Miličević i Toni Kujundžić. "UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)." Poljoprivreda 26, br. 2 (2020): 43-49. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
Harvard
Mesić, J., et al. (2020). 'UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)', Poljoprivreda, 26(2), str. 43-49. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
Vancouver
Mesić J, Karoglan M, Slunjski S, Svitlica B, Budimir A, Miličević B i sur. UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.). Poljoprivreda [Internet]. 2020 [pristupljeno 27.11.2021.];26(2):43-49. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
IEEE
J. Mesić, et al., "UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)", Poljoprivreda, vol.26, br. 2, str. 43-49, 2020. [Online]. https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U neposrednu blizinu korijenova sustava inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Istraživanje je provedeno u dvama klimatski vrlo različitim godinama. Prvu godinu istraživanja (2014.) karakterizirale su obilne oborine i manje sunčanih dana, što je rezultiralo kasnijom tehnološkom zrelošću grožđa od 34 dana u odnosu na 2015. godinu, koja je u periodu dozrijevanja grožđa bila iznadprosječno topla i suha. U obje godine istraživanja, u uvjetima slabe opskrbljenosti tla organskom tvari, fosforom i kalijem, mikorizna simbioza utjecala je na veći sadržaj fosfora i kalija u suhoj tvari list kultivara Graševine. U godini s više oborina i manje topline utvrđen je veći sadržaj dušika u listovima trsova s mikoriznom simbiozom. U suhim i toplim uvjetima tijekom cijeloga perioda dozrijevanja grožđa povećan je sadržaj kalcija, a opravdano veći sadržaj cinka, mangana i željeza utvrđen je u periodu neposredno prije tehnološke zrelosti grožđa. Nije utvrđen pozitivan utjecaj mikorize na urod, sadržaj šećera i ukupnu kiselost.

Ključne riječi
vinova loza; Graševina; mikoriza; biljna hraniva; Vinogorje Kutjevo

Hrčak ID: 247723

URI
https://hrcak.srce.hr/247723

[engleski]

Posjeta: 481 *