hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838

Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)

Mirela TRDENIĆ ; Petrokemija d.d., Aleja Vukovar 4, 44 320 Kutina, Croatia
Marko PETEK ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana MARKOVIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (690 KB) str. 870-880 preuzimanja: 65* citiraj
APA 6th Edition
TRDENIĆ, M., PETEK, M. i MARKOVIĆ, Z. (2020). Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.). Journal of Central European Agriculture, 21 (4), 870-880. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838
MLA 8th Edition
TRDENIĆ, Mirela, et al. "Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)." Journal of Central European Agriculture, vol. 21, br. 4, 2020, str. 870-880. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
TRDENIĆ, Mirela, Marko PETEK i Zvjezdana MARKOVIĆ. "Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)." Journal of Central European Agriculture 21, br. 4 (2020): 870-880. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838
Harvard
TRDENIĆ, M., PETEK, M., i MARKOVIĆ, Z. (2020). 'Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)', Journal of Central European Agriculture, 21(4), str. 870-880. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838
Vancouver
TRDENIĆ M, PETEK M, MARKOVIĆ Z. Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.). Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2020 [pristupljeno 26.10.2021.];21(4):870-880. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838
IEEE
M. TRDENIĆ, M. PETEK i Z. MARKOVIĆ, "Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)", Journal of Central European Agriculture, vol.21, br. 4, str. 870-880, 2020. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838

Sažetak
Primarne arome grožđa su hlapivi spojevi koji se formiraju u bobici grozda tijekom dozrijevanja te imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete grožđa. Sadržaj i razvoj primarnih aroma ovisan je o sorti, tlu, klimi, agrotehničkim mjerama koje se provode u vinogradu, a posebice je izražen utjecaj temperature, izloženost sunčevoj svjetlosti, opskrba vodom te defolijacija lista u zoni grozda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih gnojidbenih tretmana, posebice folijarne primjene kalija (K) te bora (B) i ostalih mikroelemenata na sadržaj primarnih aroma u grožđu sorte 'Škrlet bijeli'. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK; NPK + Fertdolomit; NPK + Fertdolomit + Folibor B; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Berba grožđa u 2012., 2013. i 2014. godini obavljena je u fazi pune zrelosti. Sadržaj primarnih aroma određen je primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) uz prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME). Istraživanjem je utvrđen statistički značajan utjecaj godina s nižom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije na sadržaj primarnih aroma u moštu. Izuzetak je β-damaskenon čije su vrijednosti bile značajno veće u godini s višom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije.

Ključne riječi
bobica grozda; C13 norizoprenoidi; grožđe; hlapivi spojevi; ishrana bilja; vinova loza

Hrčak ID: 248653

URI
https://hrcak.srce.hr/248653

[engleski]

Posjeta: 185 *