Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15176/vol57no102

Industrija konzerviranja ribe i ritam društvenog života na sjeveroistočnoj obali Jadrana

Tanja Petrović orcid id orcid.org/0000-0001-8105-8797 ; ZRC SAZU, Institute of Culture and Memory Studies, Ljubljana


Puni tekst: engleski pdf 1.457 Kb

str. 33-49

preuzimanja: 469

citiraj


Sažetak

Prilog osvjetljava društveni svijet koji se oblikovao oko tvornica za konzerviranje ribe u malim obalnim i otočkim naseljima na sjeveroističnom Jadranu. Iako se povezuje s teškim, neugodnim radom i izuzetno zahtjevnim uvjetima rada, industrija prerade ribe, naročito u periodu poznog socijalizma, nudila je okvir u kojemu je organiziran smisleni društveni život ne samo radnica i radnika nego i čitavih lokalnih zajednica. Zato je značaj lokalnih tvornica za preradu ribe bitno nadilazio osiguravanje sredstava za život zaposlenih i njihovih obitelji. U prilogu se društvena značenja prerade ribe na jugoslavenskom Jadranu osvjetljavaju kroz prizmu odnosa između te industrije, koja je u velikoj mjeri nestala, i turizma, koji postaje dominantan (i često jedini) izvor prihoda za lokalne zajednice. Koncept ritmoanalize Henryja Lefebvrea pokazao se produktivnim za promatranje kompleksnih i često dvosmislenih odnosa između dviju industrija kao i za pripovijedanje povijesti konzerviranja ribe kroz slike, zvukove, mirise, osjećaje. Ova intenzivna utjelovljena, senzorna sjećanja na rad u tvornicama ribljih konzervi problematiziraju i destabiliziraju dominantne interpretacije zamjene industrije turizmom (i drugim tercijarnim aktivnostima) kao neophodnog, neizbježnog i poželjnog razvojnog koraka.

Ključne riječi

konzerviranje ribe, rad, ritam društvenog života, smrad, industrijska baština

Hrčak ID:

239337

URI

https://hrcak.srce.hr/239337

Datum izdavanja:

19.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.216 *