Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zatravljivanje vinograda

Zvonimir Ostojić orcid id orcid.org/0000-0002-1341-8954 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Josip Lakić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Klara Barić orcid id orcid.org/0000-0002-1341-8954 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 421 Kb

str. 416-420

preuzimanja: 765

citiraj


Sažetak

Zatravljivanje vinograda sastavni je dio sustava održavanja tla u vinogradu. Zatravljivanje vinograda i korištenje pokrovnih usjeva općenito je prepoznato kao multifunkcionalna mogućnost održive poljoprivrede. Brojne su prednosti zatravljivanja golog tla. Osim smanjenja zakorovljenosti i potrebe za većom primjenom herbicida, treba istaknuti prednost održavanja i povećanja plodnosti tla, smanjenje erozije, gospodarenje vodom u tlu, smanjenje ispiranja i spiranja gnojiva i pesticida, očuvanje okoliša i bioraznolikosti. Iako se čini jednostavnom, uspostava zatravljivljena nasada zahtijeva dosta znanja. Zbog smanjenja negativnog učinka zatravljivanja treba pomno odabrati vrste za zatravljivanje, odnosno treba poznavati njihove prednosti i nedostatke.

Ključne riječi

Hrčak ID:

255975

URI

https://hrcak.srce.hr/255975

Datum izdavanja:

1.4.2021.

Posjeta: 1.111 *