hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9

Permakultura i voćarstvo

Kristina Batelja Lodeta   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8488-3490 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Alina Jantol ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Branka Šakić Bobić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9372-7628 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Očić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0323-6743 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelena Gadže ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0555-8922 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josip Gugić ; Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilište u Splitu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 74-84 preuzimanja: 50* citiraj
APA 6th Edition
Batelja Lodeta, K., Jantol, A., Šakić Bobić, B., Očić, V., Gadže, J., Bolarić, S. i Gugić, J. (2020). Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
MLA 8th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, et al. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9. Citirano 22.10.2021.
Chicago 17th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, Alina Jantol, Branka Šakić Bobić, Vesna Očić, Jelena Gadže, Snježana Bolarić i Josip Gugić. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Harvard
Batelja Lodeta, K., et al. (2020). 'Permakultura i voćarstvo', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Vancouver
Batelja Lodeta K, Jantol A, Šakić Bobić B, Očić V, Gadže J, Bolarić S i sur. Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.10.2021.];43.(6.):74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
IEEE
K. Batelja Lodeta, et al., "Permakultura i voćarstvo", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 74-84, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9

Rad u XML formatu

Sažetak
Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava te zauzima svoje mjesto i značajna je u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji prema samoodrživosti. Obzirom na poljoprivrednu proizvodnju, permakultura se trudi dati praktična rješenja u proizvodnji hrane koja su vezana uz ekološku održivost promjenom socijalno - ekonomske slike svijeta uz promjenu kulture, pristupa tehnologiji i promjenu ekonomije. Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Posao voćara se uvelike mijenja ako preuzme permakulturni svjetonazor od načina tehnologije uzgoja do plasmana proizvoda na tržište gdje se pored voća plasiraju i različiti drugi proizvodi. Koristi ostvarene ovakvim sustavima gospodarenja ne mogu se mjeriti s onima ostvarenima intenzivnim načinom uzgoja.

Ključne riječi
agroekologija, permakultura, samoodrživost, tranzicija, voćarstvo

Hrčak ID: 247763

URI
https://hrcak.srce.hr/247763

[engleski]

Posjeta: 241 *