Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Otpornost kvasca na krom ovisi o redukciji kromata izvan stanice i stvaranju kelata

Halyna Ksheminska ; Department of Analytical Biotechnology, Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Drahomanov Str. 14/16, UA-79005 Lviv, Ukraine
Daria Fedorovych ; Department of Molecular Genetics and Biotechnology, Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Drahomanov Str. 14/16, UA-79005 Lviv, Ukraine
Taras Honchar ; Department of Analytical Biotechnology, Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Drahomanov Str. 14/16, UA-79005 Lviv, Ukraine
Maria Ivash ; Department of Analytical Biotechnology, Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Drahomanov Str. 14/16, UA-79005 Lviv, Ukraine
Mykhailo Gonchar ; Department of Analytical Biotechnology, Institute of Cell Biology, NAS of Ukraine, Drahomanov Str. 14/16, UA-79005 Lviv, Ukraine


Puni tekst: engleski pdf 151 Kb

str. 419-426

preuzimanja: 983

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana osjetljivost kvasca Pichia guilliermondii ATTC 201911 (L2) na trovalentni i šesterovalentni krom. Utvrđeno je da je kvasac otporniji na trovalentni krom. Pri koncentraciji kromata od 2,0 mM opaženo je produljenje lag faze rasta, nakon koje je uslijedila aktivna faza proliferacije stanica kvasca. Tijekom zastoja rasta kvasca koncentracija kromata izvan stanice postupno se smanjivala do netoksične razine, a to je trajanje ovisilo o početnoj koncentraciji šesterovalentnog kroma u podlozi, tj. što je bila veća koncentracija Cr(VI), dulji je bio zastoj rasta. Stoga je zaključeno da otpornost P. guilliermondii na kromat ovisi o sposobnosti redukcije Cr(VI) izvan stanice. Kao produkt redukcije kromata nastaju kompleksni spojevi trovalentnog kroma sa sastojcima podloge, koje stanice kvasca nisu adsorbirale pa ne suzbijaju njihov rast. Kada se umjesto amonijeva sulfata kao izvor dušika upotrijebi urea, smanjuje se redukcija kromata i stvaranje kelata sa Cr(III). Rezultati pokusa
potvrđuju da je redukcija Cr(VI) izvan stanice važan mehanizam otpornosti stanica kvasca na kromat.

Ključne riječi

kvasac; Pichia guilliermondii; otpornost na kromat; sastav podloge; redukcija kromata; stvaranje kelata sa Cr(III)

Hrčak ID:

30419

URI

https://hrcak.srce.hr/30419

Datum izdavanja:

17.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.745 *