hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku

Darija Bendelja
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626
Ivan Vnučec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5190-3045
Tomislav Mašek
Željko Mikulec
Jasmina Havranek

Puni tekst: hrvatski, pdf (325 KB) str. 3-10 preuzimanja: 1.299* citiraj
APA 6th Edition
Bendelja, D., Antunac, N., Mikulec, N., Vnučec, I., Mašek, T., Mikulec, Ž. i Havranek, J. (2009). Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku. Mljekarstvo, 59 (1), 3-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32932
MLA 8th Edition
Bendelja, Darija, et al. "Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku." Mljekarstvo, vol. 59, br. 1, 2009, str. 3-10. https://hrcak.srce.hr/32932. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Bendelja, Darija, Neven Antunac, Nataša Mikulec, Ivan Vnučec, Tomislav Mašek, Željko Mikulec i Jasmina Havranek. "Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku." Mljekarstvo 59, br. 1 (2009): 3-10. https://hrcak.srce.hr/32932
Harvard
Bendelja, D., et al. (2009). 'Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku', Mljekarstvo, 59(1), str. 3-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32932 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Bendelja D, Antunac N, Mikulec N, Vnučec I, Mašek T, Mikulec Ž i sur. Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.11.2021.];59(1):3-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32932
IEEE
D. Bendelja, et al., "Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku", Mljekarstvo, vol.59, br. 1, str. 3-10, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32932. [Citirano: 27.11.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (291 KB) str. 3-10 preuzimanja: 1.052* citiraj
APA 6th Edition
Bendelja, D., Antunac, N., Mikulec, N., Vnučec, I., Mašek, T., Mikulec, Ž. i Havranek, J. (2009). Urea concentration in sheep’s milk. Mljekarstvo, 59 (1), 3-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32932
MLA 8th Edition
Bendelja, Darija, et al. "Urea concentration in sheep’s milk." Mljekarstvo, vol. 59, br. 1, 2009, str. 3-10. https://hrcak.srce.hr/32932. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Bendelja, Darija, Neven Antunac, Nataša Mikulec, Ivan Vnučec, Tomislav Mašek, Željko Mikulec i Jasmina Havranek. "Urea concentration in sheep’s milk." Mljekarstvo 59, br. 1 (2009): 3-10. https://hrcak.srce.hr/32932
Harvard
Bendelja, D., et al. (2009). 'Urea concentration in sheep’s milk', Mljekarstvo, 59(1), str. 3-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32932 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Bendelja D, Antunac N, Mikulec N, Vnučec I, Mašek T, Mikulec Ž i sur. Urea concentration in sheep’s milk. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 27.11.2021.];59(1):3-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32932
IEEE
D. Bendelja, et al., "Urea concentration in sheep’s milk", Mljekarstvo, vol.59, br. 1, str. 3-10, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32932. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj opskrbljenosti organizma proteinima, kao i odnosa energije i proteina u obroku preživača, tako da nalazi sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u ovčjem mlijeku osim hranidbe utječe niz čimbenika, kao što su: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, dnevna proizvodnja i kemijski sastav mlijeka, broj somatskih stanica, sezona, mužnja i drugo. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine ovaca (krčka i istočnofrizijska), stadija laktacije (početak, sredina i kraj) i tri stada na koncentraciju ureje u mlijeku tijekom laktacije. Za svaku pasminu utvrđena je dnevna količina mlijeka, udio proteina i koncentracija ureje u mlijeku. Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure General Linear Models, programskog sustava SAS (1999.). Pasmina ovaca značajno (0,001) je utjecala na dnevnu količinu mlijeka, udio proteina i koncentraciju ureje u mlijeku. Istočnofrizijske ovce proizvele u prosjeku gotovo dvostruko veću prosječnu dnevnu količinu mlijeka (1070 mL) u odnosu na krčke ovce (588 mL). Udio proteina i koncentracija ureje u mlijeku krčkih ovaca bili su veći (5,99 % i 35,97 mg/100 mL) nego u mlijeku istočnofrizijskih ovaca (5,12 % i 33,31 mg/100 mL). Za obje pasmine ovaca utvrđen je značajan utjecaj stadija laktacije na dnevnu količinu mlijeka (P<0,001), odnosno na koncentraciju ureje u mlijeku krčkih (P<0,001) te udio proteina u mlijeku istočnofrizijskih ovaca (P<0,001). Stado je imalo značajan utjecaj na dnevnu količinu mlijeka (P<0,001) i koncentraciju ureje u mlijeku (P<0,05). Određivanje koncentracije ureje u ovčjem mlijeku trebalo bi sustavno provoditi i u RH, kako bi se utvrdile standardne fiziološke vrijednosti karakteristične za pojedinu pasminu ovaca, u cilju procjene izbalansiranosti obroka energijom i proteinima.

Ključne riječi
ovčje mlijeko; dnevna količina mlijeka; proteini; ureja; stadij laktacije; pasmina; stado

Hrčak ID: 32932

URI
https://hrcak.srce.hr/32932

[engleski]

Posjeta: 3.603 *