hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline

Marina Vranić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladen Knežević
Krešimir Bošnjak
Goran Perčulija
Josip Leto
Hrvoje Kutnjak
Ivana Matić

Puni tekst: hrvatski, pdf (588 KB) str. 133-140 preuzimanja: 392* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Perčulija, G., Leto, J., Kutnjak, H. i Matić, I. (2009). Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline. Mljekarstvo, 59 (2), 133-140. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37627
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 133-140. https://hrcak.srce.hr/37627. Citirano 12.11.2019.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Krešimir Bošnjak, Goran Perčulija, Josip Leto, Hrvoje Kutnjak i Ivana Matić. "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 133-140. https://hrcak.srce.hr/37627
Harvard
Vranić, M., et al. (2009). 'Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline', Mljekarstvo, 59(2), str. 133-140. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37627 (Datum pristupa: 12.11.2019.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Bošnjak K, Perčulija G, Leto J, Kutnjak H i sur. Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 12.11.2019.];59(2):133-140. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37627
IEEE
M. Vranić, et al., "Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 133-140, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37627. [Citirano: 12.11.2019.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju svježeg obroka i suhe tvari (ST), in vivo probavljivost ST, organske tvari (OT), OT u ST (D-vrijednost) i sirovih proteina (SP) silirane crvene djeteline, te balans dušika (N). Crvena djetelina je košena u fenološkoj fazi cvatnje oko 60 % biljaka. Silirana je u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom biološkog aditiva u količini od 2 litre t-1 biljne mase. Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva sadržavala je statistički značajno manje (P<0,001) ST u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (405 i 665 g ST kg-1 svježeg uzorka respektivno). Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva sadržavala je statistički značajno više SP (127 g kg-1 ST) u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (110 g SP kg-1 ST). Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva imala je statistički značajno nižu pH-vrijednost (P<0,001) u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (4,9 i 5,2 respektivno). Između tretmana nisu postojale razlike u količini NH3-N. Konzumacija po volji svježeg obroka silirane crvene djetelina bez aditiva bila je statistički značajno veća (P<0,001) u usporedbi s crvenom djetelinom siliranom s dodatkom aditiva, kao i konzumacija po volji ST obroka (P<0,01). Probavljivost ST, OT, D-vrijednost i probavljivost SP nije se značajno razlikovala između tretmana. Životinje hranjene siliranom crvenom djetelinom bez aditiva konzumirale su statistički značajno više N (P<0,001) u odnosu na životinje koje su konzumirale crvenu djetelinu s dodatkom aditiva. Između tretmana nije bilo statistički značajnih razlika u balansu N. S obzirom na to da je crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva u trenutku siliranja bila bolje kvalitete od crvene djeteline silirane s dodatkom aditiva, zaključeno je da je zbog primijenjene tehnologije siliranja učinak dodatka aditiva na kemijski sastav, ad libitum konzumaciju, probavljivost ST, OT, SP, D vrijednost i balans N silirane crvene djeteline ostao prikriven.

Ključne riječi
silaža crvene djeteline; aditivi; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N

Hrčak ID: 37627

URI
https://hrcak.srce.hr/37627

[engleski]

Posjeta: 837 *