hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka

Irena Jeličić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Rajka Božanić
Nevenka Krčmar

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 155-175 preuzimanja: 5.537* citiraj
APA 6th Edition
Jeličić, I., Božanić, R. i Krčmar, N. (2009). Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka. Mljekarstvo, 59 (2), 155-175. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37640
MLA 8th Edition
Jeličić, Irena, et al. "Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 59, br. 2, 2009, str. 155-175. https://hrcak.srce.hr/37640. Citirano 21.11.2019.
Chicago 17th Edition
Jeličić, Irena, Rajka Božanić i Nevenka Krčmar. "Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka." Mljekarstvo 59, br. 2 (2009): 155-175. https://hrcak.srce.hr/37640
Harvard
Jeličić, I., Božanić, R., i Krčmar, N. (2009). 'Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka', Mljekarstvo, 59(2), str. 155-175. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37640 (Datum pristupa: 21.11.2019.)
Vancouver
Jeličić I, Božanić R, Krčmar N. Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 21.11.2019.];59(2):155-175. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37640
IEEE
I. Jeličić, R. Božanić i N. Krčmar, "Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka", Mljekarstvo, vol.59, br. 2, str. 155-175, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37640. [Citirano: 21.11.2019.]

Sažetak
Odredba Zakona o hrani (NN 46/07) prema kojoj su svi subjekti u poslovanju s hranom, osim na razini primarne proizvodnje, dužni uspostaviti sustav upravljanja sigurnošću hrane koji se temelji na principima HACCP sustava stupila je na snagu 1. siječnja 2009. godine. U skladu s time i proizvođači mliječnih proizvoda do tog datuma bili su dužni uspostaviti i implementirati u svoje proizvodne pogone HACCP sustav. Pritom se javljaju mnoge poteškoće koje rezultiraju odugovlačenjem implementacije, neprovođenjem propisanih mjera nadzora te neadekvatnim održavanjem i poboljšanjem HACCP sustava, što na kraju dovodi do onemogućavanja proaktivnog djelovanja i može izazvati narušavanje sigurnosti krajnjega prehrambenog proizvoda. Svrha je ovog rada prikazati tumačenje pojedinih koraka pri uvođenju HACCP sustava u proces proizvodnje UHT mlijeka te dati primjere kako neke od ključnih koraka konkretno i provesti. Pritom su korišteni podaci i iskustva prikupljena pri reviziji HACCP sustava u KIM d.d. Mljekari Karlovac. Opisani su svi rizici, pripadajuće kontrolne mjere, analiza rizika i utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka u procesu proizvodnje UHT steriliziranog mlijeka u pogonu KIM d.d. Mljekare Karlovac. Nadalje, dani su primjeri i ideje za osmišljavanje sustava sljedivosti i postupaka povlačenja opoziva proizvoda te za provođenje verifikacije i validacije.

Ključne riječi
HACCP; UHT mlijeko; smjernice; implementacija

Hrčak ID: 37640

URI
https://hrcak.srce.hr/37640

[engleski]

Posjeta: 7.942 *