hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre

Pavlo Ružić ; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
Marinela Dropulić ; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (163 KB) str. 57-68 preuzimanja: 1.770* citiraj
APA 6th Edition
Ružić, P. i Dropulić, M. (2009). Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre. Sociologija i prostor, 47 (1 (183)), 57-68. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/37738
MLA 8th Edition
Ružić, Pavlo i Marinela Dropulić. "Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre." Sociologija i prostor, vol. 47, br. 1 (183), 2009, str. 57-68. https://hrcak.srce.hr/37738. Citirano 02.12.2020.
Chicago 17th Edition
Ružić, Pavlo i Marinela Dropulić. "Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre." Sociologija i prostor 47, br. 1 (183) (2009): 57-68. https://hrcak.srce.hr/37738
Harvard
Ružić, P., i Dropulić, M. (2009). 'Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre', Sociologija i prostor, 47(1 (183)), str. 57-68. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/37738 (Datum pristupa: 02.12.2020.)
Vancouver
Ružić P, Dropulić M. Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre. Sociologija i prostor [Internet]. 2009 [pristupljeno 02.12.2020.];47(1 (183)):57-68. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37738
IEEE
P. Ružić i M. Dropulić, "Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre", Sociologija i prostor, vol.47, br. 1 (183), str. 57-68, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/37738. [Citirano: 02.12.2020.]

Sažetak
Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na etabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena
pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju.

Ključne riječi
tradicijska prehrana; Istra; gastronomska ponuda; ruralno područje; zdrav obrok; turistička destinacija

Hrčak ID: 37738

URI
https://hrcak.srce.hr/37738

[engleski]

Posjeta: 3.133 *