hrcak mascot   Srce   HID

Krmiva : Časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, Vol.48 No.1 Ožujak 2006.

Pregledni rad

Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača

T. Mašek
Vlasta Šerman

Puni tekst: hrvatski, pdf (172 KB) str. 19-31 preuzimanja: 2.510* citiraj
APA 6th Edition
Mašek, T. i Šerman, V. (2006). Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača. Krmiva, 48 (1), 19-31. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/3633
MLA 8th Edition
Mašek, T. i Vlasta Šerman. "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača." Krmiva, vol. 48, br. 1, 2006, str. 19-31. https://hrcak.srce.hr/3633. Citirano 24.09.2018.
Chicago 17th Edition
Mašek, T. i Vlasta Šerman. "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača." Krmiva 48, br. 1 (2006): 19-31. https://hrcak.srce.hr/3633
Harvard
Mašek, T., i Šerman, V. (2006). 'Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača', Krmiva, 48(1), str. 19-31. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/3633 (Datum pristupa: 24.09.2018.)
Vancouver
Mašek T, Šerman V. Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača. Krmiva [Internet]. 07.03.2006. [pristupljeno 24.09.2018.];48(1):19-31. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/3633
IEEE
T. Mašek i V. Šerman, "Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača", Krmiva, vol.48, br. 1, str. 19-31, ožujak 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/3633. [Citirano: 24.09.2018.]

Sažetak
Hrana onečišćena mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neke mikotoksine može proizvesti od više različitih vrsta plijesni. Krmiva se mogu zaraziti već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina mikrobiotima buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.

Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost

Hrčak ID: 3633

URI
https://hrcak.srce.hr/3633

[engleski]

Posjeta: 3.341 *