hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (73 KB) str. 83-90 preuzimanja: 552* citiraj
APA 6th Edition
Matin, A., Krička, T., Jurišić, V., Voća, N., Brlek Savić, T. i Bilandžija, N. (2009). UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA. Krmiva, 51 (2), 83-90. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/43090
MLA 8th Edition
Matin, Ana, et al. "UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA." Krmiva, vol. 51, br. 2, 2009, str. 83-90. https://hrcak.srce.hr/43090. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Matin, Ana, Tajana Krička, Vanja Jurišić, Neven Voća, Tea Brlek Savić i Nikola Bilandžija. "UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA." Krmiva 51, br. 2 (2009): 83-90. https://hrcak.srce.hr/43090
Harvard
Matin, A., et al. (2009). 'UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA', Krmiva, 51(2), str. 83-90. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/43090 (Datum pristupa: 18.11.2019.)
Vancouver
Matin A, Krička T, Jurišić V, Voća N, Brlek Savić T, Bilandžija N. UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA. Krmiva [Internet]. 2009 [pristupljeno 18.11.2019.];51(2):83-90. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/43090
IEEE
A. Matin, T. Krička, V. Jurišić, N. Voća, T. Brlek Savić i N. Bilandžija, "UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA", Krmiva, vol.51, br. 2, str. 83-90, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/43090. [Citirano: 18.11.2019.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparivanja (0,5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70 °C, 90 °C, 110 °C, 130 °C). Uz dimenzije utvrđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretiranih različitim temperaturama sušenja.

Ključne riječi
uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije; gustoća; volumen; sferičnost

Hrčak ID: 43090

URI
https://hrcak.srce.hr/43090

[engleski]

Posjeta: 833 *