hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Tradicionalni turski mliječni deserti

Arzu Akpinar-Bayizit ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan

Puni tekst: engleski, pdf (464 KB) str. 349-355 preuzimanja: 1.805* citiraj
APA 6th Edition
Akpinar-Bayizit, A., Ozcan, T. i Yilmaz-Ersan, L. (2009). Milk-based traditional Turkish desserts. Mljekarstvo, 59 (4), 349-355. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/45062
MLA 8th Edition
Akpinar-Bayizit, Arzu, et al. "Milk-based traditional Turkish desserts." Mljekarstvo, vol. 59, br. 4, 2009, str. 349-355. https://hrcak.srce.hr/45062. Citirano 20.10.2019.
Chicago 17th Edition
Akpinar-Bayizit, Arzu, Tulay Ozcan i Lutfiye Yilmaz-Ersan. "Milk-based traditional Turkish desserts." Mljekarstvo 59, br. 4 (2009): 349-355. https://hrcak.srce.hr/45062
Harvard
Akpinar-Bayizit, A., Ozcan, T., i Yilmaz-Ersan, L. (2009). 'Milk-based traditional Turkish desserts', Mljekarstvo, 59(4), str. 349-355. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/45062 (Datum pristupa: 20.10.2019.)
Vancouver
Akpinar-Bayizit A, Ozcan T, Yilmaz-Ersan L. Milk-based traditional Turkish desserts. Mljekarstvo [Internet]. 2009 [pristupljeno 20.10.2019.];59(4):349-355. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45062
IEEE
A. Akpinar-Bayizit, T. Ozcan i L. Yilmaz-Ersan, "Milk-based traditional Turkish desserts", Mljekarstvo, vol.59, br. 4, str. 349-355, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/45062. [Citirano: 20.10.2019.]

Sažetak
Tradicionalna hrana odraz je kulturalnog naslijeđa te utječe na životne navike. Kultura se može promatrati kao sustav socijalno prenešenih okvira ponašanja koja karakteriziraju pojedinu grupaciju. Usprkos globalizaciji, postoje ključni elementi koji točno mogu procijeniti prehrambene navike populacije te kako su one tijekom vremena nastale. U Turskoj, obrok s obitelji ili s prijateljima tradicionalno završava desertom, što je dokaz gostoljubivosti domaćina ili ljubavi domaćice prema njenoj obitelji, s obzirom da su deserti važni element turske kuhinje. Međutim, svjesnost o važnosti zdrave prehrane zbog značajnih promjena u načinu življenja i prehrambenim navikama, povećala je interes za tradicionalnom hranom s mogućim zdravstvenim pogodnostima uz smanjenje konzumacije deserata. Mliječni deserti obilato se konzumiraju zbog njihove nutritivne vrijednosti ali i senzorskih karakteristika. Neki od tradicionalnih mliječnih deserata su Mustafakemalpasa, Gullac, Kazandibi, Hosmerim i Tavukgogsu, koji se uglavnom pripremaju od mlijeka ili svježeg sira, a njihov postupak izrade objašnjava se u ovom radu.

Ključne riječi
tradicionalni desert; mlijeko

Hrčak ID: 45062

URI
https://hrcak.srce.hr/45062

[engleski]

Posjeta: 2.586 *