Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

INDUSTRIJA KANALNOG SOMA U SAD-u I PROBLEM OKUSNO-MIRISNE KVALITETE

N. Fijan
P. W. Perschbacher


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 13-24

preuzimanja: 753

citiraj


Sažetak

Prikazani su povijest i razvoj tehnologije gojidbe kanalnog soma u ribnjacima te statistički podaci o proizvodnji, doradi i vrijednosti proizvoda u tijeku posljednjih 15 godina. Povećanje potrošnje u pučanstvu te sadašnje niske cijenež žitarica i soje povoljni su čimbenici za daljnje povećanje proizvodnje. Stalan razvoj industrije potiče nekoliko čimbenika: pionirski napori uzgajivača, istraživanja na sveučilištima i u državnim istraživačkim centrima od kojih neki imaju brojne pokusne ribnjake, rad kooperativne savjetodavne službe za ribnjačare, aktivnost udruga uzgajivača soma, suvremeni marketing, visoku kvalitetu proizvoda dorade i vertikalno povezivanje industrije. Neprikladna okusno-mirisna kakvoća soma uzrokovana metabolitima algi jedna je od glavnih poteškoća u industriji. Spomenuti su najvažniji rodovi algi koje proizvode takve metabolite, pojave mirisno-okusne neprikladnosti u drugih riba i u akumulacijama za pitku vodu, te sadašnji sustav sprečavanja dolaska kontaminirane ribe na tržište. Od nepoželjnih metabolita algi najvažniji su hlapljivi alkoholi geosmin i 2-methylisorborneol (MIB). Naglašena je potreba jeftinijih i bržih metoda određivanja tih metabolita. Istraživanja na Sveučilištu Arkansas u Pine Bluffu, SAD, o kontroliranju nepoželjnih vrsta algi u pokusnim ribnjacima s pomoću bijelog glavaša (Hypophthalmichthys molitrix Val.) i tilapija u kavezima pokazala su da taj pristup obećava uspješnost.

Ključne riječi

kanalski som (Ictalurus punctatus); ribnjačarstvo u SAD; okusno-mirisna kvaliteta; kontrola kvalitete

Hrčak ID:

4290

URI

https://hrcak.srce.hr/4290

Datum izdavanja:

1.3.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.499 *