hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima

Vera Šimat   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8005-4073 ; Sveucilište u Splitu, S. S. Centar za studije mora, Livanjska 5/III, 21000 Split
Jasna Maršić Lučić ; Institut za oceanogra!ju i ribarstvo, Laboratorij za akvakulturu, Šetalište I. Meštrovica 63, 21000 Split
Tanja Bogdanović ; Laboratorij za analiticku kemiju i rezidue, Veterinarski zavod Split, Hrvatski veterinarski institut, Poljicka c. 33, 21000 Split 4
Marijana Dokoza ; Morsko ribarstvo pri Centru za studije mora, Sveucilišta u Splitu, Livanjska 5/III, 21000 Split

Puni tekst: hrvatski, pdf (353 KB) str. 345-351 preuzimanja: 1.389* citiraj
APA 6th Edition
Šimat, V., Maršić Lučić, J., Bogdanović, T. i Dokoza, M. (2009). Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI (6), 345-351. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/52512
MLA 8th Edition
Šimat, Vera, et al. "Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XI, br. 6, 2009, str. 345-351. https://hrcak.srce.hr/52512. Citirano 08.04.2020.
Chicago 17th Edition
Šimat, Vera, Jasna Maršić Lučić, Tanja Bogdanović i Marijana Dokoza. "Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XI, br. 6 (2009): 345-351. https://hrcak.srce.hr/52512
Harvard
Šimat, V., et al. (2009). 'Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XI(6), str. 345-351. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/52512 (Datum pristupa: 08.04.2020.)
Vancouver
Šimat V, Maršić Lučić J, Bogdanović T, Dokoza M. Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2009 [pristupljeno 08.04.2020.];XI(6):345-351. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52512
IEEE
V. Šimat, J. Maršić Lučić, T. Bogdanović i M. Dokoza, "Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XI, br. 6, str. 345-351, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/52512. [Citirano: 08.04.2020.]

Sažetak
Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima povezana je s razvojem užeglosti i produkata oksidacijskog kvarenja. Zbog visokog sadržaja
višestruko nezasicenih masnih kiselina ribe su osjetljive na oksidaciju masti tijekom manipulacije, obrade i pohrane. Produkti
oksidacije mogu promijeniti kvalitetu hrane: boju, teksturu, okus i miris te imati nepovoljno djelovanje na zdravlje covjeka. Najcešce
korištena metoda za mjerenja stupnja oksidacije masti u ribi i ribljim proizvodima nastale tijekom prerade i/ili skladištenja je odreƒivanje
sekundarnih produkata lipidne oksidacije npr. malondialdehida, tiobarbiturnim testom, tj. spektrofotometrijsko odreƒivanje
ružicasto „uorescentnog tiobarbiturna kiselina-malondialdehid kompleksa. Zbog svoje jednostavnosti metoda je zadržana unatoc
nedostacima.

Ključne riječi
riba; oksidacija masti; tiobarbiturna kiselina; malondialdehid

Hrčak ID: 52512

URI
https://hrcak.srce.hr/52512

Posjeta: 1.844 *