hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Potencijal otpadne vode mljekarske industrije za proces denitrifikacije

Tibela Landeka Dragičević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb
Marijana Zanoški Hren
Dijana Grgas
Igor Buzdum
Mirjana Čurlin

Puni tekst: engleski, pdf (504 KB) str. 191-197 preuzimanja: 834* citiraj
APA 6th Edition
Landeka Dragičević, T., Zanoški Hren, M., Grgas, D., Buzdum, I. i Čurlin, M. (2010). The potential of dairy wastewater for denitrification. Mljekarstvo, 60 (3), 191-197. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59016
MLA 8th Edition
Landeka Dragičević, Tibela, et al. "The potential of dairy wastewater for denitrification." Mljekarstvo, vol. 60, br. 3, 2010, str. 191-197. https://hrcak.srce.hr/59016. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Landeka Dragičević, Tibela, Marijana Zanoški Hren, Dijana Grgas, Igor Buzdum i Mirjana Čurlin. "The potential of dairy wastewater for denitrification." Mljekarstvo 60, br. 3 (2010): 191-197. https://hrcak.srce.hr/59016
Harvard
Landeka Dragičević, T., et al. (2010). 'The potential of dairy wastewater for denitrification', Mljekarstvo, 60(3), str. 191-197. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/59016 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Landeka Dragičević T, Zanoški Hren M, Grgas D, Buzdum I, Čurlin M. The potential of dairy wastewater for denitrification. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 04.12.2021.];60(3):191-197. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59016
IEEE
T. Landeka Dragičević, M. Zanoški Hren, D. Grgas, I. Buzdum i M. Čurlin, "The potential of dairy wastewater for denitrification", Mljekarstvo, vol.60, br. 3, str. 191-197, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/59016. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
U ovom radu istražen je potencijal otpadne vode mljekarske industrije za proces denitrifikacije pomoću mikrobne kulture nitrifikanata i denitrifikanata. Cilj rada je bio ukloniti nitrat koristeći organske sastojke iz otpadne vode industrije prerade mlijeka kao elektron donore. Minimalan omjer KPK/ NO3-N (KPK-kemijska potrošnja kisika/NO3-N-nitratni dušik) potreban za postizanje potpune redukcije NO3-N iznosi 10. Mikrobna kultura nitrifikanata i denitrifikanata, prethodno prilagođena na otpadnu vodu mljekarske industrije, provodi redukciju nitrata uz različitu brzinu iskorištenja supstrata. U početku denitrifikacije mikrobna kultura troši lako razgradivi KPK i postiže brzinu denitrifikacije od 5,75 mg NO3-N/Lh. Daljnja razgradnja zbiva se uz brzinu denitrifikacije od 1,7 mg NO3 N/Lh.

Ključne riječi
denitrifikacija; mikrobna kultura nitrifikanata i denitrifikanata; otpadna voda mljekarske industrije

Hrčak ID: 59016

URI
https://hrcak.srce.hr/59016

[engleski]

Posjeta: 1.563 *