hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.7/8 No.1 Ožujak 1999.

Izvorni znanstveni članak

Etnomuzikološka djelatnost Milovana Gavazzija

Jerko Bezić ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: njemački, pdf (1 MB) str. 53-68 preuzimanja: 303* citiraj
APA
Bezić, J. (1996). Die musikethnologische Tätigkeit Milovan Gavazzis. Studia ethnologica Croatica, 7/8(1), 53-68. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/59853

Sažetak
Etnomuzikološka djelatnost Milovana Gavazzija počela je ranije i snažnije nego što je to dosad bilo poznato. Njegova disertacija, kao već i njegov diplomski rad, bili su posvećeni ritmici hrvatskih narodnih pjesama i opremljeni notnim primjerima.
Među prvim njegovim objavljenim radovima nalaze se i tri članka o hrvatskim crkvenim pučkim popijevkama (1919-1922) koji svojim sadržajem zahvaćaju i etnomuzikološku tematiku.
Prvi Gavazzijevi notni zapisi narodnih napjeva potječu iz 1923. godine. Pokazuju izvanrednu zapisivačevu sposobnost uočavanja glazbenih osobina narodnih popijevaka. Čuvaju se u Gavazzijevoj ostavštini koja je pohranjena na Katedri za etnologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor donosi i posebno obrazlaže dva takva spisa. Ističe i Gavazzijeva pionirska snimanja popijevaka i svirke tada poznatim aparatom - fonografom.
Pišući o Gavazzijevim objavljenim etnomuzikološkim radovima autor ovoga rada dijeli ih u dvije osnovne skupine. Prvoj pripadaju radovi o narodnim glazbalima, drugoj pak djela sa širom etnomuzikološkom tematikom. Pojedine Gavazzijeve opsežnije recenzije etnomuzikoloških djela zauzimaju posebno mjesto u njegovu etnomuzikološkom opusu; riječ je o autorskim, novim prinosima rješavanju određenih etnomuzikoloških tema, vrlo neposredno i čvrsto utkanim u tekstove takvih recenzija.
Podaci o prezentiranju narodnih glazbala u Gavazzijevu nastavničko-pedagoškom radu zaokružuju prikaz njegove premalo poznate i stoga premalo cijenjene etnomuzikološke djelatnosti.

Ključne riječi
Milovan Gavazzi; običaji; folklor; etnomuzikologija

Hrčak ID: 59853

URI
https://hrcak.srce.hr/59853

[njemački]

Posjeta: 491 *