hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi

Stipe Plazonić ; diplomirao na Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet
Branimir Mioković ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (185 KB) str. 45-48 preuzimanja: 1.791* citiraj
APA 6th Edition
Plazonić, S., Mioković, B. i Njari, B. (2010). Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (1), 45-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61762
MLA 8th Edition
Plazonić, Stipe, et al. "Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 1, 2010, str. 45-48. https://hrcak.srce.hr/61762. Citirano 17.07.2019.
Chicago 17th Edition
Plazonić, Stipe, Branimir Mioković i Bela Njari. "Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 1 (2010): 45-48. https://hrcak.srce.hr/61762
Harvard
Plazonić, S., Mioković, B., i Njari, B. (2010). 'Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(1), str. 45-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61762 (Datum pristupa: 17.07.2019.)
Vancouver
Plazonić S, Mioković B, Njari B. Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 17.07.2019.];XII(1):45-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61762
IEEE
S. Plazonić, B. Mioković i B. Njari, "Pakiranje mesa u modificiranoj atmosferi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 1, str. 45-48, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61762. [Citirano: 17.07.2019.]

Sažetak
Pakiranje u modificiranoj atmosferi se s dolaskom novih tehnologija i sve većih zahtjeva kupaca širi i unapređuje. Pakiranje u modificiranoj
atmosferi je smjesa različitih vrsta plinova (kisik O2, ugljični-dioksid CO2 i dušik N2) u različitim omjerima.
U radu je određen ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u svježem junećem i svinjskom mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi,
te nepakiranom meso kao kontrolnim uzorcima, kroz šest dana pohranjenima na temperaturi od 4ºC. Ukupni broj bakterija bio
je niži u mesu pakiranom u modificiranoj atmosferi i kretao se od 7 x 102 /g prvog dana pohrane junećeg mesa do 2,5 x 106/g šestog
dana pohrane. U kontrolnim uzorcima junetine već prvog dana pohrane ukupni broj iznosio je 8,8 x 104/g, a već četvrtog dan bio
je 4,2 x 106/g da bi na kraju pohrane iznosio 1,6 x 107/g. U uzorcima svinjetine upakirane u modificiranoj atmosferi ukupan se broj
kretao od 1,8 x 103/g do najviše 4,2 x 106 /g šestog dana pohrane. Nepakirana svinjetina je već četvrtog dana pohrane u hladnjaku
sadržavala 3,4 x 106/g, odnosno posljednjeg dana 8,8 x 107/g.

Ključne riječi
svježe meso; pakiranje u modificiranoj atmosferi; ukupan broj bakterija

Hrčak ID: 61762

URI
https://hrcak.srce.hr/61762

[engleski]

Posjeta: 2.406 *