Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANALIZA TOČKE POKRIĆA TROŠKOVA U PROIZVODNJI KONZUMNIH JAJA

Jadranka Deže orcid id orcid.org/0000-0002-5757-7068 ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ljubica Ranogajec ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ana Crnčan ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jelena Kristić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 103 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 3.435

citiraj


Sažetak

Učinkovitost proizvodnje jaja moguće je analizirati tehnološki i ekonomski. Analizirana su dva sustava proizvodnje jaja, konvencionalna tržišna proizvodnja i proizvodnja jaja visoke nutritivne vrijednosti, obogaćena jaja s PUFA n-3. Financijski rezultat u proizvodnji obogaćenih jaja s PUFA n-3 značajno je viši u odnosu na konvencionalnu proizvodnju - profitabilnost konvencionalne proizvodnje bila je 19,29% a proizvodnje obogaćenih jaja s PUFA n-3 36,10%. Učinkovitost kapitala u konvencionalnoj proizvodnji jaja iznosi 23,9%, a u proizvodnji jaja obogaćenih s PUFA n-3 je 56,1%. Prema rezultatima istraživanja primjenom analize točke pokrića, neophodno je proizvesti 258 jaja u konvencionalnoj proizvodnji, dok je obogaćenih jaja s PUFA n-3 potrebno proizvesti 204 po nesilici godišnje. Viša stopa pokrića rezultira razlikom od 10% (42,99±53,07), što potvrđuje da je proizvodnja obogaćenih jaja s PUFA n-3 ekonomski učinkovitija.

Ključne riječi

proizvodnja jaja; PUFA n-3; analiza točke pokrića troškova (BEA)

Hrčak ID:

62012

URI

https://hrcak.srce.hr/62012

Datum izdavanja:

9.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.715 *