hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj praška Spiruline platensis na mikrofloru jogurta i acidofilnog mlijeka

Metin Guldas ; Uludag University, Karacabey Vocational School, Department of Food Technology, 16700, Karacabey, Bursa Turkey
Reyhan Irkin

Puni tekst: engleski, pdf (610 KB) str. 237-243 preuzimanja: 1.908* citiraj
APA 6th Edition
Guldas, M. i Irkin, R. (2010). Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk. Mljekarstvo, 60 (4), 237-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62548
MLA 8th Edition
Guldas, Metin i Reyhan Irkin. "Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 237-243. https://hrcak.srce.hr/62548. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Guldas, Metin i Reyhan Irkin. "Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 237-243. https://hrcak.srce.hr/62548
Harvard
Guldas, M., i Irkin, R. (2010). 'Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk', Mljekarstvo, 60(4), str. 237-243. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62548 (Datum pristupa: 10.04.2020.)
Vancouver
Guldas M, Irkin R. Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 10.04.2020.];60(4):237-243. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62548
IEEE
M. Guldas i R. Irkin, "Influence of Spirulina platensis powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 237-243, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62548. [Citirano: 10.04.2020.]

Sažetak
Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje utjecaja dodatka praškastog Cyanobacterium Spirulina platensis u jogurt te jogurt obogaćen s Lactobacillus acidophilus na preživljavanje mikroorganizama tijekom čuvanja u hladnjaku. Ispitivano je preživljavanje starter kulture jogurta (Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus salivarius ssp. thermophilus) te Lactobacillus acidophilus u uzorcima pripremljenim uz dodatak 0,5 % ili 1 % (w/w) te bez dodatka spiruline, nakon čuvanja u hladnjaku. Uzorci su pripremljeni u higijenskim laboratorijskim uvjetima te je tijekom postupka kontrolirana njihova pH vrijednost i kiselost. Uzorci jogurta čuvani su na 4 °C te su ispitivanja izvršena nakon 1, 5, 10, 15, 20, 25 i 30 dana čuvanja u hladnjaku. Broj živih stanica bakterija mliječne kiseline bio je iznad 6 cfu/g za sve uzorke s dodanim praškom Spiruline platensis, dok su kontrolni uzorci jogurta sadržavali manje bakterija mliječne kiseline na kraju vremena skladištenja. Dodatak 1 % Spiruline platensis u uzorke jogurta nije dao značajne razlike u broju živih bakterija mliječne kiseline (p≤0,05). Rezultati pokazuju pozitivan učinak dodatka praška Spiruline platensis na preživljavanje bakterija mliječne kiseline tijekom razdoblja skladištenja jogurta. Provedena je i senzorska analiza pripremljenih uzoraka. Senzorske ocjene uzoraka pripremljenih uz dodatak 0,5 % Spiruline platensis bile su bolje od uzoraka uz dodatak od 1 %. Zaključeno je da su uzorci kojima je dodan prašak dobar medij za bakterije mliječne kiseline tijekom 30 dana hladnog skladištenja.

Ključne riječi
Spirulina; L. acidophilus; jogurt; probiotički jogurt; acidofilno mlijeko

Hrčak ID: 62548

URI
https://hrcak.srce.hr/62548

[engleski]

Posjeta: 2.717 *