hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Kvaliteta sira trapista proizvedenog u hrvatskoj mljekari

Anđela Merćep
Slavko Kirin
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115
Željka Cvrtila Fleck
Ivana Filipović
Bela Njari
Mario Mitak
Lidija Kozačinski   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Animal Foodstuffs, Heinzelova 55, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (413 KB) str. 288-298 preuzimanja: 693* citiraj
APA 6th Edition
Merćep, A., Kirin, S., Zdolec, N., Cvrtila Fleck, Ž., Filipović, I., Njari, B., ... Kozačinski, L. (2010). Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant. Mljekarstvo, 60 (4), 288-298. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62556
MLA 8th Edition
Merćep, Anđela, et al. "Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 288-298. https://hrcak.srce.hr/62556. Citirano 27.02.2020.
Chicago 17th Edition
Merćep, Anđela, Slavko Kirin, Nevijo Zdolec, Željka Cvrtila Fleck, Ivana Filipović, Bela Njari, Mario Mitak i Lidija Kozačinski. "Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 288-298. https://hrcak.srce.hr/62556
Harvard
Merćep, A., et al. (2010). 'Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant', Mljekarstvo, 60(4), str. 288-298. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62556 (Datum pristupa: 27.02.2020.)
Vancouver
Merćep A, Kirin S, Zdolec N, Cvrtila Fleck Ž, Filipović I, Njari B i sur. Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 27.02.2020.];60(4):288-298. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62556
IEEE
A. Merćep, et al., "Quality of Trappist cheese from Croatian dairy plant", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 288-298, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62556. [Citirano: 27.02.2020.]

Sažetak
U radu su prikazani tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva te prinos 146 uzoraka sira trapista. Prema sadržaju vode u bezmasnoj tvari (56,36-58,31 %) sir trapist pripada skupini polutvrdih sireva, a prema sadržaju masti u suhoj tvari (46,06-48,63 %) skupini masnih sireva. U četiri uzorka je utvrđena prisutnost bakterije Escherichia coli. Sir ima oblik pravilnog koluta,
ujednačene žute boje zaštitnog premaza. Srednja vrijednost mase jednog koluta sira iznosi od 2,50-2,55 kg. Tijesto sira je ujednačene svijetložute boje, uz rubove svjetlije. Sirna okašca su veličine zrna graška, sjajna i pravilno raspoređena po cijeloj površini prereza. Konzistencija sirnog tijesta je elastična, mekana i povezana. Sir je blagog, čistog mliječno kiselkastog okusa i mirisa, te umjereno slan. Rezultati ocjene organoleptičkih svojstava i kvalitete pokazuju da se čak 91,78 % uzoraka sira iz pokusne proizvodnje može svrstati u I. razred kvalitete, dok je 8,22 % uzoraka sira pripadalo II. razredu kvalitete.

Ključne riječi
sir trapist; kemijski sastav; organoleptička svojstva; tehnološki parametri; standardizacija

Hrčak ID: 62556

URI
https://hrcak.srce.hr/62556

[engleski]

Posjeta: 1.345 *