hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol.10 No.10 Listopad 1960.

Vijest

Iz naših mljekara

Ivan Čebašek ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (607 KB) str. 227-230 preuzimanja: 141* citiraj
APA 6th Edition
Čebašek, I. (1960). Iz naših mljekara. Mljekarstvo, 10 (10), 227-230. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65449
MLA 8th Edition
Čebašek, Ivan. "Iz naših mljekara." Mljekarstvo, vol. 10, br. 10, 1960, str. 227-230. https://hrcak.srce.hr/65449. Citirano 16.11.2018.
Chicago 17th Edition
Čebašek, Ivan. "Iz naših mljekara." Mljekarstvo 10, br. 10 (1960): 227-230. https://hrcak.srce.hr/65449
Harvard
Čebašek, I. (1960). 'Iz naših mljekara', Mljekarstvo, 10(10), str. 227-230. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65449 (Datum pristupa: 16.11.2018.)
Vancouver
Čebašek I. Iz naših mljekara. Mljekarstvo [Internet]. 1960 [pristupljeno 16.11.2018.];10(10):227-230. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65449
IEEE
I. Čebašek, "Iz naših mljekara", Mljekarstvo, vol.10, br. 10, str. 227-230, 1960. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65449. [Citirano: 16.11.2018.]

Sažetak
Mlijeko pretežno od večernje i jutarnje mužnje, sabrano u mljekari pasteriziramo na 72° C (kratkotrajna pasterizacija), ulijevamo u sirarski kotao. Za to vrijeme udešavamo postotak masnoće mlijeka u kotlu na 1,4 % i dodamo 0,4 % - 0,6 % dobre čiste kulture mliječnokiselog vrenja, da nam se počne razvijati poželjna mikroflora. Za cijelo vrijeme, dok punimo kotao, mlijeko polako miješamo da ga prozračimo i ugrijemo na temperaturu sirenja 30-32 °C. Prije usiravanja uzmemo potrebne uzorke za ispitivanje postotka masti, kiselosti, probe vrenja i dodamo još do 0,1 % 40 %-tnog klorkalcija.

Ključne riječi
mlijeko; sir; trapist

Hrčak ID: 65449

URI
https://hrcak.srce.hr/65449

Posjeta: 233 *