hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Nestrukturirani modeli mliječno-kiselog vrenja

Abdallah Bouguettoucha ; Laboratory of Chemical Engineering Process, Faculty of Technology, Ferhat Abbas University, DZ-19000 Setif, Algeria
Béatrice Balannec ; National School of Chemistry of Rennes, University of Rennes 1, CNRS, UMR 6226, Avenue du Général Leclerc, CS 50837, FR-35708 Rennes Cedex 7, France
Abdeltif Amrane   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2622-2384 ; National School of Chemistry of Rennes, University of Rennes 1, CNRS, UMR 6226, Avenue du Général Leclerc, CS 50837, FR-35708 Rennes Cedex 7, France

Fulltext: english, pdf (175 KB) pages 3-12 downloads: 2.298* cite
APA 6th Edition
Bouguettoucha, A., Balannec, B. & Amrane, A. (2011). Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 3-12. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/65505
MLA 8th Edition
Bouguettoucha, Abdallah, et al. "Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, no. 1, 2011, pp. 3-12. https://hrcak.srce.hr/65505. Accessed 3 Dec. 2021.
Chicago 17th Edition
Bouguettoucha, Abdallah, Béatrice Balannec and Abdeltif Amrane. "Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review." Food Technology and Biotechnology 49, no. 1 (2011): 3-12. https://hrcak.srce.hr/65505
Harvard
Bouguettoucha, A., Balannec, B., and Amrane, A. (2011). 'Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review', Food Technology and Biotechnology, 49(1), pp. 3-12. Available at: https://hrcak.srce.hr/65505 (Accessed 03 December 2021)
Vancouver
Bouguettoucha A, Balannec B, Amrane A. Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [cited 2021 December 03];49(1):3-12. Available from: https://hrcak.srce.hr/65505
IEEE
A. Bouguettoucha, B. Balannec and A. Amrane, "Unstructured Models for Lactic Acid Fermentation – A Review", Food Technology and Biotechnology, vol.49, no. 1, pp. 3-12, 2011. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/65505. [Accessed: 03 December 2021]

Abstracts
Da bi se opisao mikrobni proces, upotijebljeni su strukturirani i nestrukturirani modeli. Strukturirani modeli uzimaju u obzir strukturu, funkciju i raspored stanica, a nestrukturirani ne uzimaju fiziološka svojstva, već samo ukupnu koncentraciju stanica. Ipak, usprkos njihovoj jednostavnosti, nestrukturirani modeli precizno opisuju mliječno-kiselo vrenje u različitim eksperimentalnim uvjetima i na raznim podlogama. Autori najčešće koriste Luedekingov i Piretov model, koji opisuje djelomičnu vezu između rasta stanica i proizvodnje mliječne kiseline. U razvoju ovoga modela najčešće je pH-vrijednost glavni parametar. Pri niskoj pH-vrijednosti nastaju inhibicijske koncentracije nedisocirane mliječne kiseline, što zaustavlja rast mliječno-kiselih bakterija, a time i proizvodnju mliječne kiseline. Taj se inhibicijski učinak može prevladati održavanjem optimalne pH-vrijednosti, ali pritom treba uzeti u obzir utjecaj hranjivih tvari na rast mliječno-kiselih bakterija. Nedostatak dušika je najčešći uzrok inhibicije mliječno-kiselih bakterija, jer im je prijeko potreban za rast, dok nakon iscrpljivanja ugljika iz podloge prestaje proizvodnja mliječne kiseline, što se može izbjeći korištenjem odgovarajućih koncentracija ugljika.

Keywords
mliječno-kisele bakterije; inhibicija rasta; nestrukturirani modeli; limitacija rasta

Hrčak ID: 65505

URI
https://hrcak.srce.hr/65505

[english]

Visits: 3.300 *