hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Učinak pojačane ekspresije fenilalanin-amonij-lijaze na rast i sintezu ružmarinske kiseline u transgenom korijenju ukrasne koprive (Coleus blumei)

Nataša Bauer ; Zavod za molekularnu biologiju, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Fulgosi ; Zavod za molekularnu biologiju, Instistut Ruđer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sibila Jelaska ; Zavod za molekularnu biologiju, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (427 KB) str. 24-31 preuzimanja: 1.648* citiraj
APA 6th Edition
Bauer, N., Fulgosi, H. i Jelaska, S. (2011). Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 24-31. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65513
MLA 8th Edition
Bauer, Nataša, et al. "Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 24-31. https://hrcak.srce.hr/65513. Citirano 19.10.2021.
Chicago 17th Edition
Bauer, Nataša, Hrvoje Fulgosi i Sibila Jelaska. "Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 24-31. https://hrcak.srce.hr/65513
Harvard
Bauer, N., Fulgosi, H., i Jelaska, S. (2011). 'Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 24-31. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65513 (Datum pristupa: 19.10.2021.)
Vancouver
Bauer N, Fulgosi H, Jelaska S. Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 19.10.2021.];49(1):24-31. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65513
IEEE
N. Bauer, H. Fulgosi i S. Jelaska, "Overexpression of Phenylalanine Ammonia-Lyase in Transgenic Roots of Coleus blumei Alters Growth and Rosmarinic Acid Synthesis", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 24-31, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65513. [Citirano: 19.10.2021.]

Sažetak
Fenilalanin-amonij-lijaza (EC 4.3.1.24) katalizira neoksidativnu deaminaciju L-fenilalanina pri čemu nastaje trans-cimetna kiselina, prekurzor za sintezu većine biljnih fenolnih sekundarnih metabolita. Enzim povezuje primarni sa sekundarnim metabolizmom i ima glavnu ulogu pri reguliranju sinteze fenolnih spojeva. Učinak pojačane ekspresije fenilalanin-amonij-lijaze na rast i nakupljanje fenolnih metabolita istražen je u transgenom korijenju ukrasne koprive transformiranom s genom PAL1 iz uročnjaka Arabidopsis thaliana. U transgenom korijenju aktivnost fenilalanin-amonij-lijaze razlikovala se od 67 do 350 % u usporedbi s normalnim korijenjem. Linije s pojačanom ekspresijom enzima rasle su kudikamo slabije, sintetizirale manje ukupnih fenola, ružmarinske kiseline kao glavnoga fenolnog metabolita u tkivu ukrasne koprive te klorogenske kiseline. Povećala se i sinteza kavene kiseline u linijama s pojačanom aktivnosti fenilalanin-amonij-lijaze. Dodatak hidrolizata kazeina i L-tirozina u hranjivu podlogu nije bitno utjecao na sintezu fenolnih produkata i ružmarinske kiseline. Dobiveni rezultati pokazuju da prekomjerna aktivnost fenilalanin-amonij-lijaze, odnosno prekomjerna količina trans-cimetne kiseline, negativno reguliraju rast i sintezu fenolnih produkata.

Ključne riječi
Coleus blumei; fenilalanin-amonij-lijaza; fenolni sekundarni metaboliti; kavena i ružmarinska kiselina; pojačana ekspresija; transgeno korijenje

Hrčak ID: 65513

URI
https://hrcak.srce.hr/65513

[engleski]

Posjeta: 2.321 *