hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Sastav i biološka svojstva etanolnih ekstrakata korijena, kore, sjemenja i listova cikorije

Adam Jurgoński ; Division of Food Science, Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, PL-10-747 Olsztyn, Poland
Joanna Milala ; Institute of Chemical Technology of Food, Technical University of Łódź, B. Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Łódź, Poland
Jerzy Juśkiewicz ; Division of Food Science, Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, PL-10-747 Olsztyn, Poland
Zenon Zduńczyk ; Division of Food Science, Institute of Animal Reproduction and Food Research, Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, PL-10-747 Olsztyn, Poland
Bogusław Król ; Institute of Chemical Technology of Food, Technical University of Łódź, B. Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Łódź, Poland

Puni tekst: engleski, pdf (150 KB) str. 40-47 preuzimanja: 3.737* citiraj
APA 6th Edition
Jurgoński, A., Milala, J., Juśkiewicz, J., Zduńczyk, Z. i Król, B. (2011). Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 40-47. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65519
MLA 8th Edition
Jurgoński, Adam, et al. "Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 40-47. https://hrcak.srce.hr/65519. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
Jurgoński, Adam, Joanna Milala, Jerzy Juśkiewicz, Zenon Zduńczyk i Bogusław Król. "Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 40-47. https://hrcak.srce.hr/65519
Harvard
Jurgoński, A., et al. (2011). 'Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 40-47. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65519 (Datum pristupa: 26.10.2021.)
Vancouver
Jurgoński A, Milala J, Juśkiewicz J, Zduńczyk Z, Król B. Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.10.2021.];49(1):40-47. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65519
IEEE
A. Jurgoński, J. Milala, J. Juśkiewicz, Z. Zduńczyk i B. Król, "Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 40-47, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65519. [Citirano: 26.10.2021.]

Sažetak
Određen je kemijski sastav etanolnih ekstrakata (tj. udjeli inulina i fenola) korijena, kore, sjemenja i listova cikorije. Ekstrakti korijena i kore sadržavali su velike masene udjele inulina, i to u 100 g svježe tvari: korijen 60,1 g i kora 46,8 g, pri čemu je stupanj polimerizacije bio od 3 do 10. Maseni udjel fenola (derivata kofeinske kiseline) u 100 g svježe tvari bio je u ekstraktu korijena 0,5 g, a u ekstraktu kore 1,7 g. Ekstrakti lišća i sjemenja imali su kudikamo manji udjel inulina u 100 g svježe tvari (ekstrakt lišća 1,7 g i ekstrakt sjemenja 3,2 g) i veći maseni udjel fenola u 100 g svježe tvari (ekstrakt lišća 9,6 g i ekstrakt sjemenja 4,22 g). Biološka svojstva fenola, tj. njihov utjecaj na metaboličke promjene prouzročene zapadnjačkim načinom prehrane, ispitana su na štakorima Wistar kojima je davana hrana bogata fruktozom i zasićenim masnim kiselinama. Hrana je sadržavala isti udjel inulina, a različite masene udjele fenola, ovisno o dodanom ekstraktu. Nakon 4 tjedna prehrane hranom s najvećim udjelom fenola od 0,208 % uočene su promjene u aktivnosti enzima mikrobnog podrijetla, izoliranih iz slijepoga crijeva štakora. Utvrđeno je da hrana koja sadržava mješavinu ekstrakata kore i sjemenja smanjuje aktivnost β-galaktozidaze i β-glukuronidaze, dok hrana koja sadržava ekstrakt lišća smanjuje aktivnost samo β-glukuronidaze. Prehrana nije utjecala na koncentraciju i sastav masnih kiselina, osim što je hrana s dodatkom ekstrakta korijena bitno smanjila koncentraciju acetata u slijepom crijevu. Dodatkom ekstrakata kore i lišća hrani bogatoj fruktozom znatno se povećala antioksidativna aktivnost seruma. Studija je pokazala da dijelovi cikorije i njezine prerađevine mogu poslužiti kao izvor vrijednih sastojaka koji poboljšavaju fiziološku aktivnost inulina.

Ključne riječi
inulin; fenolni spojevi; Cichorium intybus; klorogena kiselina; antioksidansi; štakor

Hrčak ID: 65519

URI
https://hrcak.srce.hr/65519

[engleski]

Posjeta: 4.617 *